T.v. Bente Bjørndal og på den andre siden redaktør i dn.no Svein Thore Gran med sin advokat Evenrud. Foto: Martin Huseby Jensen
– Jeg kjørte DN.no-ambulansen
Rykkjournalist kritisert for få egensaker.
For Bente Bjørndal endret hverdagen seg brått høsten 2009. Under prosessen med å rydde i økonomien til DN Nye Medier skulle energidesken slås sammen med finans. For henne skapte det optimisme og håp om å bli værende i redaksjonen.
– Da jeg hørte at de skulle slå sammen energi og finans tenkte jeg at det kunne være positivt for meg. Jeg hadde fra før jobbet med finans for et engelskspråklig nyhetsbyrå og delvis som oljejournalist, fortalte hun i sin vitneforklaring i retten.
Ubalanse
Optimismen fikk en brå slutt 21. september da Bjørndal fikk epost om at hun var utsett som overtallig. Hun forklarer at fra eposten kom, fikk hun en time til å summe seg før hun skulle møte til første drøftingsmøte med ledelsen og HR-sjefen i konsernet.
– Jeg var nesten i ubalanse, det var så brutalt og overraskende å få denne eposten.
Under drøftingsmøtet ble ledelsens vurdering av Bjørndals kvalifikasjoner lest opp for henne. Noen av påstandene sa hun seg enig i, men hun sa seg også uenig på mange av punktene. Bjørndal forklarer at det var vanskelig å summe seg. Dagen var blitt snudd på hodet i forhold til hva hun hadde forventet.
Hun forklarer at vurderingene kom halvannet år etter siste medarbeidersamtale, og da var ikke tilbakemeldingene på linje med dem hun fikk i første drøftingsmøte.
Bedre før
På spørsmål fra fagdommeren erkjente administrerende direktør og sjefredaktør Svein-Thore Gran at det kunne tolkes dit hen at vurderingen av Bjørndals kompetanse var bedre enn under nedbemanningen.
– Når jeg svarer som jeg gjør er fordi de ikke er sammenfallende i struktur og derfor ligger det et tolkningsmonn der.
Tre dager etter det første drøftingsmøtet, møtte hun igjen til forhandlinger. Da avviste hun sluttpakketilbudet.
Overrasket
Flere av vitnene for saksøker reagerte på at ledelsen mente Bjørndal ikke hadde kompetansen bedriften trengte. Både klubbleder Martin Riber Sparre og journalist Einar Takla viste til at Bjørndal var en av få journalister i redaksjonen som gikk i turnusvakter og mente denne funksjonen i seg selv krevde høy kompetanse fra dem som arbeidet i funksjonen siden det krever at journalisten har et overblikk over hele stoffområdet for å kunne vurdere og prioritere saker.
– Det var en stor overraskelse. Jeg tror den allmenne oppfatningen av Bente er at hun er godt kvalifisert. Det tror jeg ledelsen også mente fram til det øyeblikket de ombestemte seg, sa klubblederen.
Et av punktene ledelsen viste til i kompetansevurderingen av Bjørndal var at hun ikke klarte å utvikle prosjekter og egensaker. Selv viste hun til at det aldri ble tid, da hun ble hyppig brukt på hendelsesnyheter.
– Jeg har vært brukt så mye på utesaker at jeg ikke kan fordype meg og utvikle egensaker. Jeg har fleipet med at jeg kjører DN. no-ambulanse.
Stusset over vurderingen
Videojournalist Hege Hegle i DN Nye medier karakteriserte i formiddag nedbemmanningsperioden som «ganske fryktelig».
– Jeg synes det var underlig at vi skulle rangeres på noen spesifikke ting når vi ikke engang hadde hatt medarbeidersamtaler.
Hun sier hun opplevde Bjørndal som en sterk journalist og lot seg imponere av måten hun håndterte overgangen til å skrive om IT. Bjørndal ble i DN Nye Mediers kompetansevurdering rangert som nest dårligst.
– Jeg stusser på rangeringen. Hun var en av de to journalistene som hadde flest artikler på trykk i papiravisen. Det er et kvalitetsstempel slik jeg ser det. Jeg synes ikke den kompetansevurderingen som er gjort av henne gjenspeiler virkeligheten.
Forsvarer vurderingen
DN-redaktør Ole Morten Fadnes var ansvarlig for utformingen av og gjennomføringen av kompetansevurderingen.
– Vi satte fem hovedkriterier som jeg mener favnet godt hva det å være journalist dreier seg om. Jeg og den andre lederen Siri Skaalmo lagde første kompetansevurdering hver for oss. Det viste seg at det var stort sammenfall mellom våre vurderinger.
Bjørndal oppnådde i vurdering 22 av 45 mulige poeng. Av Fadnes får hun blant annet kritikk for å være for kronologisk i sakene og svak på idéutvikling.
– Jeg har karakterisert henne som idéfattig og mindre flink til å presentere egne vinklinger på fellessaker og mindre kreativ enn mange andre.
Saksøker mener at det har vært forskjellig vurdering av henne fra utgiver og redaktør.
– Før sjefredaktøren har sett sakene har de vært gjennom to personer og dermed kan sakene være vesentlig endret på veien, sa Fadnes.
Han var ikke enig med utgiver Svein Thore Gran som i går sa at kompetansevurderingen ville gitt et mer fordelaktig inntrykk om den hadde vært laget for et år siden.
– Ikke lagt vekt på samarbeidsvansker
Dommeren ville vite om tidligere samarbeidsproblemer mellom Bjørndal og hennes overordnede hadde innvirket på kompetansevurderingen.
– Jeg ville ha vært dum hvis jeg benyttet den sjansen. Jeg har lagt vekk på å få med de aller mest kompetente medarbeiderne.
Fadnes anførte videre at de ved flere anledninger hadde hatt muligheten til å innlede en oppsigelsesprosess mot Bjørndal, men at de da ikke hadde valgt å gjøre det.
Flere i redaksjonsklubben har reagert på at en fotograf, med vesentlig høyere fastlønn og lavere ansiennitet har fått fortsette, mens Bjørndal ble sagt opp. Fadnes forsvarte i dag dette med at de ønsket en sterkere satsing på flermedialitet, med mer omfattende bilde- og lydbruk.
– Det kan se ut som om de andre har blitt vurdert ut fra hva de har gjort i dn.no, mens denne fotografen er blitt vurdert med tanke på hva han var tenkt brukt til, sa dommeren.