Sven Arne Buggeland er leder av NJs valgkomité for femte gang på rad. Denne gangen må han og komiteen velge mellom 32 kandidater for å fylle opp et landsstyre der halvparten av medlemmene skal erstattes. Foto: Bjørn Åge Mossin
Jobber under sterkt tidspress med å erstatte halve landsstyret
FORNEBU (Journalisten): Valgkomiteen fikk ekstra dårlig til på NJ-landsmøtet med å grille og velge ut de beste kandidatene til maktposisjonene.
Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sven Arne Buggeland har ledet Norsk Journalistlags valgkomité fem ganger, fordelt over 10 år. Han har aldri opplevd et større frafall fra landsstyret enn det som er tilfellet denne gangen.
Annonse
– Jeg kan ikke huske en så stor fornyelse av landsstyret. Rundt halvparten har takket nei til gjenvalg, men det er mange nok igjen til at vi får ivaretatt kontinuiteten, sier Buggeland.
NJ-landsmøtet på Fornebu startet tirsdag og avsluttes torsdag med valg av nytt landsstyre. Valgkomiteen skulle egentlig legge fram sin endelige innstilling som første punkt på avslutningdagen - noen timer før selve valgene. Men etter vedtak første dag er fristen skjøvet fram til onsdag ettermiddag.
32 kandidater
De 15 landsstyremedlemmene og vararepresentantene utgjør NJs øverste politiske organ i toårsperiodene mellom landsmøtene. Landsmøtet vedtok tirsdag å redusere antall varaer til landsstyret fra dagens 11 til 8.
Lista er resultat av grundige sonderinger og kartlegging helt siden september i fjor, for å finne å finne det beste og mest representative landsstyret.
– Og det jobber vi fortsatt med, sa Buggeland da han orienterte om saken ved starten av landsmøtet tirsdag. Kandidater blir intervjuet i løpet av landsmøtet, og de har muligheten til å markere seg både på talerstolen på landsmøtet og i baren om kveldene, poengterte han.
I et rom vis á vis landsmøtesalen må de innkalte kandidatene svare for seg, om hvorfor akkurat de bør velges inn i landsstyret.
Veien over gangen og inn til maktens tinder ved landsstyrebordet i salen er kort, fysisk sett. Men den kan også oppleves som lang.
Annonse
Derfor stiller de
– Vi opplever i liten grad at folk sier nei når vi kontakter dem. Vi har et veldig godt beite av kvalifiserte kandidater i år. Dette er motiverte og dyktige tillitsvalgte. Men det er vanskelig å prioritere dem i rekkefølge, sier lederen av valgkomiteen.
Buggeland forklarer at valgkomiteen tradisjonelt har gjort mye av jobben sin på selve landsmøtet.
– Vi snakker med minst en tredel av kandidatene under landsmøtet. De blir skikkelig grillet og må forklare hvorfor akkurat de bør bli valgt inn i landsstyret. I tillegg følger vi dem nøye i debattene.
De 32 kandidatene har begrunnet hvorfor de ønsker å gjøre en jobb i NJs landsstyre.
NJs vedtektsutvalg og dagens landsstyre fikk tirsdag landsmøtet med på å gjøre om tradisjonen med å legge fram valgkomiteens endelige innstilling som første punkt avslutningsdagen. De nye NJ-vedtektene som ble enstemmig vedtatt tirsdag innebærer at valgkomiteen i stedet skal legge fram innstillingen dagen før valget.
Buggeland og valgkomiteen har ikke protestert heftig mot forslaget, men komitélederen ser en stor utfordring med det.
– Slik vi jobber i dag, så baserer vi oss på anbefalinger fra andre. Det har en helt annen verdi å få snakke med kandidatene. Vi kjører tøffe intervjuer på 30 til 45 minutter på hver av dem. Derfor vil denne endringen sette komiteen under et ytterligere tidspress.
På den annen side innser Buggeland at landsmøtet kan være godt tjent med å få den endelige innstillingen tidligere, slik at de selv kan observere toppkandidatene mer oppmerksomt under landsmøtet.
– Derfor har vi ikke tatt kraftig til motmæle mot landsstyrets forslag. Det vil innebære at komiteen må jobbe mer effektivt før landsmøtene, for å kunne legge fram en grundig og bunnsolid kandidatliste til nytt landsstyre.
Annonse
Ble skviset ut
Valgkomiteen kan oppleve å bli overkjørt, dersom det ender med flertall for eventuelle kampvoteringer under valget. Det skjedde under forrige landsmøte, da landsstyreveteran Gunnar Kaggeble skviset ut. Buggeland innser at denne faren alltid lurer, uansett hvor mange hensyn valgkomiteen har forsøkt å ta i arbeidet med sin innstilling.
– Men i de årene jeg har ledet valgkomiteen har vi opplevd få slike episoder. Det er en perlerad av gode navn på vår liste denne gangen. Rekkefølgen vår legger vi fram som siste punkt på programmet onsdag, sier Buggeland.