I løpet av tre måneder skal Gunnar Kagge sykle gjennom USA. Foto: Angelica Hagen.
I løpet av tre måneder skal Gunnar Kagge sykle gjennom USA. Foto: Angelica Hagen.

Reportasjereise på hjul gjennom 700 mil

Gunnar Kagge i Aftenposten skal sykle USA på tvers og rapportere om stemningen rundt den amerikanske valgkampen.

Publisert   Sist oppdatert

– Det blir en sprø og annerledes reportasjereise som viser at man også kan gjøre sprell i dagens mediesituasjon, sier Aftenposten-journalist Gunnar Kagge. Han kaller prosjektet en gammel drøm som kombinerer hans to store interesser; sykkel og amerikansk politikk.

Ambisjonen med turen er at leserne skal få høre stemmene til dem som faktisk stemmer i valget. Han vil stille dem spørsmål som kan være vanskelige for oss nordmenn å forstå, blant annet hva amerikanerne tenker om hvordan religion spiller inn i den amerikanske politikken.

Kagge starter sykkelturen utenfor Det hvite hus i Washington D.C. 1. juli. Deretter har han tre måneder til å gjøre unna 700 mil på to hjul, før han avslutter reisen i Seattle. Men flybilletten hjem kan avbestilles.

Han er bror til tidligere polfarer Erling Kagge.

Snakke med mennesker

Det Kagge gleder seg aller mest til er å gjøre god gammeldags journalistikk igjen, men på en kreativ måte.

Han mener journalister i dag skulle vært mer ute og snakket med folk. Det blir gjerne mer menneskelige saker av det. Han håper også at turen skal inspirere andre journalister - og redaksjoner - til å tenke annerledes i en trist mediehverdag.

Jeg kombinerer jo på en måte reisejournalistikk med politikk. Og fitness-bølgen.

– Jeg skal drive god gammeldags reportasjejournalistikk og snakke med tilfeldige mennesker på turen. Jeg håper også å by på humor underveis. Jeg kombinerer jo på en måte reisejournalistikk med politikk. Og fitness-bølgen, ler han.

Ideen til turen fikk han da han reiste gjennom USA med bil og tenkte at det hadde vært en utrolig opplevelse å sykle i stedet. Deretter luftet han ideen om å knytte sykkelturen opp mot den amerikanske valgkampen og fikk klarsignal.

– Det er gøy at avisledere også vil tenke i utradisjonelle baner. Det er ingen selvfølge lenger.

Sosiale medier

Kagge skal oppdatere reisen sin hyppig på Facebook-siden «Sykkelgunnar». De store journalistiske sakene blir lagt ut på Aftenposten.no.

– Jeg vil publisere kortere møter med folk og oppdateringer på hvor jeg er på Facebook. Vi skal prøve å bruke sosiale medier mye på denne turen. Det blir gøy å lære seg mer om dette for meg også, som har vært i bransjen i 35 år.

Leserkontakt er et mål på turen og Kagge håper at folk vil involvere seg og sende inn spørsmål til ham via Facebook-siden. Han tar også gjerne imot tips om folk vet om interessante steder, så lenge det ikke er en veldig omvei på den planlagte ruten.

– Forhåpentlivis blir dette en opplevelse for både leseren og meg.