Det Bergens-baserte trykkeriet Symbolon venter fremdeles på betaling fra Andrimne Forlag. Illustrasjonsfoto: Birgit Dannenberg

Trykker ikke penger

De viktigste kreditorene til Kultmag skulle få betalt. Men i Bergen venter et trykkeri fortsatt på penger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I mars kunne Journalisten fortelle om Andrimne Forlags betalingsvansker. Forlaget, som inntil kort tid før eide Kultmag, skyldte frilansere som Thor A. Nagell og Anne-Lise Aakervik honorar for redaksjonelt innhold de to hadde levert.

Aakervik måtte trekke tidligere ansvarlig redaktør Esben Hoff for retten i håp om å få se pengene som var blitt lovet henne. Esben Hoff har siden gjort opp med de to frilanserne, men det stanser likevel ikke der.

På nyåret kjøpte Mentor Medier (nå Ad Fontes) rettighetene til Kultmag og til magasinets annonseportefølje og abonnementsliste fra Andrimne Forlag. På det tidspunktet gjorde ansvarlig redaktør Magne Lerø i Mentor Medier det klart at medieselskapet ikke har ansvar for gjelden til Kultmag.

Lik

Nesten et halvt år etter at Journalisten sist skrev om Andrimnes pengerot, mottar redaksjonen henvendelser fra forlagets kreditorer som ønsker å fortelle sin historie i håp om å få inn pengene de har krav på.

Fotojournalist Eivind Senneset feirer snart ettårsjubileum for sitt krav til Andrimne for en artikkel han har skrevet for Kultmag.

– Min historie er ikke overraskende ganske lik det andre forteller: Jeg har opplevd problemer med å få betalt tidligere også, men blir så i min naivitet smoothtalket til likevel å levere en artikkel. Siden kommer løftene om betaling, løgnene om at den er på vei, ørten purringer fra meg og så blir Hoff taus som en østers, forteller Senneset per epost.

Senneset forteller at han nok er mer frustrert enn fortvilet over situasjonen og mener det er sørgelig at Hoff, som Senneset mener spekulerer i frilansernes godvilje, fortsatt får operere i markedet.

Vanskelig

Mens Senneset er mest frustrert over sitt uteblivende honorar, er situasjonen i det Bergens-baserte trykkeriet Symbolon noe annen. Trykkeriet sa i fjor sommer ja til å produsere to utgaver av Kultmag. Da bladene forelå, sendte trykkeriet en faktura med forfall i august.

Den var på over 100.000 kroner, men Andrimne betalte kun 20.000 av dem, og det kom først etter at trykkeriet purret en rekke ganger overfor Hoff. Også i tilfelle Symbolon synes historien å gjenta seg, for heller ikke dette tilfellet har Hoff vært særlig interessert i å ta telefonen fra kreditorene.

– Det har tidvis vært vanskelig å komme i kontakt med redaktør Esben Hoff. Da har det alltid vært fagre løfter om at trykkeriregningen skal snart betales, forteller Hans Petter Svege ved trykkeriet.

Svege sier at man i trykkeriet aldri har vært utsatt for tilsvarende. Svege har gjort gjentatte forsøk på å kreve inn den resterende summen Andrimne skylder, men det har så langt kun endt i løfter om oppgjør og ingenting håndfast.

Opptatt

Etter det Journalisten kjenner til, er Symbolon en av de største kreditorene til Andrimne Forlag. En del av kreditorene til forlaget skal ha fått betalt på forsommeren, men altså ikke Symbolon.

Journalisten har forsøkt å komme i kontakt med Andrimne Forlags daglige leder William Dall for å få kommentar til de uteblivende honorarene. Kontortelefonen har vært opptatt hver gang vi har ringt, og Dall har heller ikke svart på våre henvendelser via hans telefonsvarer.

Powered by Labrador CMS