Lønn:

Forhandlingsleder Stein Larsen i Norsk Journalistlag (NJ) overleverte tirsdag ettermiddag årets lønnskrav til forhandlingsleder Iselin Bauer Seeberg i Mediebedriftenes Landsforening (MBL). Foto: Glenn Slydal Johansen

NJ krever 6.500 kroner

Forhandlingene i MBL-området er i gang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag klokken 14 møttes de to delegasjonene fra Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) til årets sentrale mellomoppgjør for rundt 3.800 medlemmer i aviser og nettaviser, ukeblader, lokal-TV og TV 2.

Forhandlingsleder Stein Larsen for NJ overleverte et krav om at generelt tillegg må økes med 6.500 kroner. I tillegg krever NJ at ulempesatsene økes med 3,7 prosent, samt et eget lavtlønnstillegg på kroner 3.500 til alle som ved utløpet av fjoråret hadde en bransjelønn på 475.000 kroner eller lavere.

Forhandlingene har ingen bindende frist, men partene tar sikte på å komme i havn i løpet av onsdag.

Lavere

Kravet på 6.500 kroner betyr at Journalistlaget har lagt seg under nivået som de oppnådde i forhandlingene i fjor. Da fikk alle 7.500 kroner i det sentrale oppgjøret.

For to år siden gikk forhandlingene til megling hos Riksmekleren. Da fikk journalistene rekordhøye 10.000 kroner i det sentrale oppgjøret.

Lykkepiller

Mandag varslet NJs leder Thomas Spence at partene må skape optimisme i bransjen gjennom lønnsoppgjøret.

– Vi trenger et antidepressiva-oppgjør som kan bidra til en slik optimisme. Folk må ikke miste troen på at mediebransjen er et blivende sted. Vi må løfte fram det gode og bidra til at dyktige journalister ønsker å bli i bransjen, sa Spence under en debatt på landsmøtet til Arbeiderbevegelsens Presseforbund (APF). Han viste blant annet til at søkertallet til journalistudiene synker.

MBLs forhandlingsleder kommenterer oppgjøret slik:

– Lønnsoppgjøret må ta hensyn til bransjens utfordrende situasjon knyttet til bortfall av annonseinntekter, fallende opplag og mange nedbemanningsprosesser. Vårt mål er å finne frem til en forhandlingsløsning sammen med NJ, sier Iselin Bauer Seeberg i en melding på deres nettsted.

I NRK-området kom journalistene i forrige uke til enighet om et lønnstillegg med en ramme på 2,7 prosent i det lokale oppgjøret. Alle får 13.100 kroner mer i lønn, og gjennomsnittet ligger på 13.250 kroner.

Powered by Labrador CMS