– Jeg kan ikke bare sitte og gjøre ingenting, sier ukrainske Pavlo Krasnomovets til Journalisten.

Tidligere Forbes Ukraina-redaktør jobber som praktikant i Aftenposten

Kun ett år etter at Pavlo Krasnomovets flyktet til Norge fra Ukraina, jobber han i Aftenposten. 

I februar 2022, nesten nøyaktig samtidig som krigen brøt ut, startet journalist Pavlo Krasnomovets i jobben som redaktør i magasinet Forbes i Ukraina.

I ett år jobbet han i magasinet, først fra Kiev, så flyttet de redaksjonen vestover i landet, før han etter hvert bestemte seg for å flykte med sin kone og nyfødte sønn til Norge.

Funnet seg til rette

Da Krasnomovets først kom til Norge, hadde han egentlig en plan om å fortsette i jobben som redaktør i Forbes, men det viste seg fort at det å jobbe som redaktør i eksil samtidig som han og kona skiftet på å ta introduksjonskurs og passe på sønnen som enda ikke hadde barnehageplass, ble for mye. 

Det er nå litt over et år siden den kom til landet. Krasnomovets og familien har sakte, men sikkert funnet seg til rette. Introduksjonskurset er gjennomført, og sønnen har fått barnehageplass. 

Med mer tid dukket behovet for å finne seg en jobb opp. 

 – Jeg kan ikke bare sitte og gjøre ingenting, sier han til Journalisten. 

Selv om Krasnomovets snakker, og etter hvert også skriver på norsk, er det likevel ikke lett å finne seg en jobb i dagens mediebransje. Med nedskjæringer og generelt dårlig medieøkonomi, måtte Krasnomovets tenke litt annerledes i jobbjakten. 

Ble intervjuet av Aftenposten

I mars i fjor ble familien Krasnomovets intervjuet i Aftenposten. Der snakker de åpent om hvorfor de valgte å flykte til Norge. 

Pavlo Krasnomovets har med ukrainsk sjokolade til Aftenposten-kollega Helene Skjeggestad. – Det er helt topp å ha han her, sier hun om praktikanten.

Etter intervjuet foreslo journalisten som skrev saken, Thomas Olsen, at Krasnomovets burde komme en tur innom redaksjonen. 

– Vi hadde en fin prat, så tok han meg med på en liten omvisning i redaksjonen. 

I etterkant ble han også invitert til lunsj med Aftenpostens tidligere Russland-korrespondent, Helene Skjeggestad og nåværende Ukraina-korrespondent, Per Anders Johansen. 

Møtene bar frukter, for nå – to år etter at han startet i jobben i Forbes – og litt over ett år etter at han kom til Norge, er det i Aftenpostens lokaler i Akersgata vi møter ham. 

Avtale med Nav

De siste månedene har Krasnomovets jobbet som praktikant i Aftenposten. Tiltaket er en avtale mellom Nav og Aftenposten, og var opprinnelig på tre måneder. 

I mai ble praksisperioden forlenget med ytterligere tre måneder, og selv om den offisielle sluttdatoen er i august, kan praksisplassen forlenges med inntil ett år, forteller Krasnomovets. 

Han får ikke lønn for jobben, men støtte fra Nav. 

Jobben har så lant bestått av masse research, forteller han. I tillegg til å bidra til andres saker, har han også begynt å skrive egne.

Han har også en en del erfaring med dataverktøy. 

– Jeg har laget flere verktøy som samler inn og strukturerer data automatisk. De inneholder data om frontlinjebevegelser, russiske missilangrep og annen statistikk om krigen, forteller han. 

Får hjelp av KI

Det er mye å sette seg inn i for ukraineren, for i tillegg til å skulle lære seg et helt nytt språk, har ikke Krasnomovets skrevet mye om krig og samfunnsutvikling før han kom til Aftenposten. 

– Jeg kjenner jo til den ukrainske konteksten, og hva ukrainere er opptatt av, men jeg kjenner ikke den norske konteksten og hva folk i Norge er interessert i, så det har vært litt utfordrende, sier han og smiler. 

I mai ble praksisperioden til Pavlo Krasnomovets forlenget med tre måneder. Selv om den offisielle sluttdatoen er i august, kan den forlenges med inntil ett år.

Han forteller at han får masse støtte fra kolleger som leser igjennom sakene hans før de publiseres. Vanligvis skriver han på en blanding av norsk og engelsk, før han får hjelp av kunstig intelligens til å korrigere. 

– Når jeg har en sak ferdig, så spør jeg Google Gemini om hjelp. Det er en fin mulighet å lære det og.

Når praksisplassen går ut, er Krasnomovets åpen for å jobbe videre i mediebransjen her i Norge. 

– Jeg er veldig takknemlig for alle som har hjulpet meg så langt. Jeg har lært en del om arbeidsmarkedet her i Norge, og det er et tøft arbeidsmarked nå, men jeg håper det kan dukke opp en jobb for meg. 

Powered by Labrador CMS