David E. Antonsen er journalist i Firdaposten. I helgen risikerer han å bli innkalt til tjeneste for Sivilforsvaret. Foto: Dag Nesbø Frøyen

Lokal=aviser risikerer at journalister som dekker stormen Tor blir innkalt av Sivil=forsvaret

Redaktørene frykter for bemanningen i redaksjonen dersom journalister kalles ut.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Stormen Tor skyller inn over store deler av landet fredag. Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel for åtte fylker, inkludert Sogn og Fjordane.

Ekstremværet har gjort at Sivilforsvaret har varslet mannskaper om å være i beredskap til å bli innkalt til tjeneste. Listene over navn inkluderer flere journalister, noe ansvarlig redaktør Svend Arne Vee i Firdaposten er kritisk til.

– Dette er et tilbakevendende mareritt. Sivilforsvaret har hatt en oppgradering av mannskapslistene sine, noe som betyr at halve journaliststaben min har endt opp innrullert i Sivilforsvaret, sier Vee til Journalisten.

Han mener mediene må ses som en del av beredskapen i en krisesituasjon. I hans redaksjon har 3 av 6 skrivende journalister fått beskjed om at de risikerer å bli innkalt.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Dårlig løsning

Problematikken er fra før kjent for Norsk Redaktørforening, som tidligere har tatt opp saken overfor Direktoratet for Samfunnssikerhet og Beredskap.

«Ved kriser er Sivilforsvaret en viktig tilleggsressurs i samfunnet vårt. Men media og journalister har også viktige oppgaver i samfunnet. I kriser er det et særlig behov for balansert og uavhengig informasjon fra redaktørstyrte medier,» skrev Redaktørforeningen i et brev til direktoratet i september i fjor.

– Vi har prøvd å komme i dialog med de, men så langt stanget hodet i veggen, sier Vee om den lokale situasjonen med Sivilforsvaret i Sogn og Fjordane.

Han mener situasjonen ble forverret i fjor høst da Sivilforsvaret forsøkte å komme mediene i møte. Løsning? At de innrullerte journlistene kunne tjenestegjøre som mediepersonell.

– I verste fall kan en av mine journalister møte sine egne kolleger og nekte de tilgang til et område, sier Vee.

Fungerende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening mener en slik løsning ikke er holdbar:

– Fra lokale sivilforsvarsrepresentanter har våre medlemmer fått tilbakemelding om at det ikke er noe problem at journalistene også jobber for lokalavisa når de er ute på oppdrag for Sivilforsvaret, men det er selvfølgelig ikke holdbart. Da vil journalistene få en dobbeltrolle som strider mot presseetikken.

Vanskelig situasjon

Vaktsjef David Ekerhovd Antonsen i Firdaposten er en av de som fredag fikk en tekstmelding om å være i beredskap. Han sendte den siste avisen til trykken fredag, men er fortsatt vaktsjef gjennom stormen fram til en ny vaktsjef overtar mandag.

«I forbindelse med det varslede ekstremværet Tor kan det bli behov for Sivilforsvaret. Så langt er ingen av Sivilforsvarets mannskap satt i beredskap, men utkalling kan skje på kort varsel,» heter det i SMS-en.

– Hadde jeg blitt kalt ut hadde jeg måttet møte på en time. Det hadde blitt vanskelig i innspurten av avisen, sier Antonsen.

– Hva tenker du om å være innrullert?

– Du blir dratt litt i begge retning, særlig på taushetsplikt. Når du kommer på en leteaksjon har du lojalitet overfor Sivilforsvaret. Men samtidig har du en lojalitet overfor redaksjonen. Det blir veldig uklart.

Regelverket under utredning

I fjor reiste Sveinung Rotevatn fra Venstre problemstillingen om journalister og Sivilforsvaret i Stortinget. Han spurte justisminister Anders Anundsen om regjeringen vil vurdere fritaksordninger for journalister som blir innkalt av Sivilforsvaret.

Justistministeren svarte at yrkesgruppen journalister for tiden ikke er omfattet av fritaksreglene. Samtidig opplyste han at forskriften er under revisjon.

«Jeg mener at ordningen, i likhet med fritaksordningen for Forsvarets mannskaper, bør forbeholdes personell som dekker samfunnskritiske funksjoner som må opprettholdes ved kriser for å dekke samfunnets grunnleggende behov, befolkningens trygghet samt verne om liv og helse.

Dersom sivilforsvarstjeneste vil skape vesentlige problemer for arbeidsgivers situasjon, kan arbeidsgiver ta direkte kontakt med sivilforsvarsdistriktet for en skjønnsmessig vurdering av situasjonen. Dette er i tråd med dagens praksis,» lyder Anundsens skriftlige svar. 

Medienes rolle i krisesituasjon

Både Firdapostens Svend Arne Vee og Redaktørforenings Reidun Kjelling Nybø mener journalister må fritas fra tjenesten.

– Sivilforsvaret er selvsagt en viktig tilleggsressurs ved kriser. Men også mediene og journalister har en viktig rolle når det gjelder å få balansert informasjon ut til befolkningen. I en krisesituasjon er slik informasjon ekstremt viktig og kan bidra til å redde liv, sier Nybø.

Hun sier lokale mediehus som Firdaposten også er sårbare i situasjonen med tanke på at de ikke har mange journalister å ta av og vil ha behov for hele staben sin for å kunne gi en best mulig dekning av ulykker og krisesituasjoner.

– Journalister ikke fritatt

Distriktssjef Stein Morten Rønning i Sivilforsvaret Sogn og Fjordane sier til Journalisten at journalister som andre som i tråd med forskriften ikke er unntatt fra tjeneste, må møte dersom de kalles inn.

– Men det er alltid en kommunikasjon i forbindelse med innkalling og en viss grad av skjønn. Hvis en journalist gir tilbakemelding om at det er vanskelig å stille kan han for eksempel være med i opprydning i etterkant av stormen i stedet. Journalister er ikke fritatt, og vi kan pålegge dem å stille, sier Rønning.

Journalisten var fredag også i kontakt med en journalist i en annen avis som hadde mottatt varsel. Dersom vedkommende skulle bli innkalt opplyste hen at hen ikke ville stille til tjeneste, men ønsket ikke å kommentere ytterligere på spørsmål om pliktbruddet.

Powered by Labrador CMS