– Vi gir ikke opp, det er viktig å understreke her, sier Oslo Met-førstelektor Anders Graver Knudsen.
Foto: Oslo Met
Trøbbel for frilanskartlegging: – Har funnet flere feil
Norsk Journalistlag-prosjektet er utsatt igjen.
I 2021 satte Norsk Journalistlag (NJ) i gang arbeidet med å kartlegge frilansere tilknyttet norsk mediebransje.
Med støtte fra Fritt Ord skulle NJ, med hjelp fra analysebyrået Infomedia, samle inn data fra alle redaktørstyrte medier i landet. Målet var å få en unik oversikt over hvor mye frilansere faktisk produserer av redaksjonelt innhold.
Rapporten skulle først vært klar i 2022, men ble utsatt med to år.
Da Journalisten snakket med Oslo Met-førstelektor Anders Graver Knudsen, tidligere i år fortalte han om utfordringer tilknyttet innhentingen av datamateriale. Blant annet hadde de møtt på problemer med å fange opp byline på sakene som er analysert.
Selv om prosjektet til da hadde møtt på flere hindre på veien, blant annet usikkerhet rundt finansiering av selve skrivingen av rapporten, var Knudsen allerede i gang med skrivingen av førsteutkastet av rapporten, og var rimelig sikker på å ha noe klart i løpet av høsten 2024.
Nå er rapporten utsatt igjen, får Journalisten bekreftet.
Skrinlegger utkast
Teamet bak rapporten har nå funnet enda flere feil i tallgrunnlaget og har dermed sett seg nødt til å utsette rapporten, igjen.
Utkastet som Knudsen allerede har skrevet ferdig må skrinlegges.
Selve innhentingen av data i undersøkelsen, maskinlesingen av millioner av artikler, er det kunstig intelligens som har stått for.
Informasjon om blant annet hvilke medier og medietyper som bruker frilanssaker, stoffområde, byline (tekst/foto/grafikk), kjønn, kildenes geografiske nedslagsfelt, opplagstall og lesertall er blant tingene som kartlegges.
– Dette er nybrottsarbeid. Vi har brukt en metode som ikke har vært prøvd ut før, så har vi endt opp med å få større utfordringer enn det som var ønskelig, sier Knudsen til Journalisten.
– Vi har funnet flere feil, blant annet mer trøbbel med registreringer av byline, noe som er utgangspunktet for alle tall vi finner.
– Gir ikke opp
Den opprinnelige planen var å hente datagrunnlaget fra januar 2017 til november 2021. I fjor ble det bestemt å utvide tallgrunnlaget til å gjelde til og med 1. juli 2023. Knudsen kan ikke svare på om tallgrunnlaget må utvides enda en gang.
Nå jobber Knudsen og NJ med å få på plass et møte med Infomedia for å få hjelp til å rydde opp, forteller Knudsen.
– Hva tenker du om selve prosjektet? Er det fortsatt liv laga?
– Ja, det håper jeg. Vi har investert både tid og penger, så jeg håper virkelig at vi klarer å få orden på det til slutt. Det hadde vært fryktelig synd om vi ikke fikk til det.
– Nå har vi identifisert ganske tydelig hva som er hovedproblemet her, så får vi bare håpe at det er mulig å få retta opp i og så er det bare å begynne på nytt når vi er trygge på at tallene er riktige, sier førstelektoren, og avslutter:
– Vi gir ikke opp, det er viktig å understreke her.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.