Den tunisiske journalisten Bahija Belmabrouk stilte opp som representant for landet på den internasjonale konferansen for gravejournalister på Lillehammer. Her intervjues hun av Tor Arne Andreassen fra Aftenposten. Foto: Bjørn Åge Mossin

Tunisisk journalist tror fredsprisen vil sikre pressefriheten og demokratiet

LILLEHAMMER (Journalisten): - Kvartetten har stor troverdighet i befolkningen, sier en glad deltaker på den store gravekonferansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nobelkomitéen kunngjorde fredag at Nobels fredspris for 2015 tildeles den tunisiske “Kvartetten for nasjonal dialog”, for dens avgjørende bidrag til byggingen av et pluralistisk demokrati i Tunisia etter jasminrevolusjonen i 2011.

Tildelingen var overraskende, også for de fire tunisiske journalistene på Global Investigative Journalism-konferansen på Lillehammer i disse dager.

Om lag 40 journalister fra den arabiske verden som deltar på GIJC har fått dekket alle kostnader i forbindelse med konferansen. 

- Prisen vil motivere

- Kvartetten er respektert og har troverdighet i folket. Jeg er sikker på at fredsprisen vil motivere både kvartetten og det tuniske folk til å fortsette på veien mot demokrati, sier Bahija Belmabrouk. Hun jobber til daglig som journalist i den tunisiske parallellen til NTB, TAP.

Hun forteller at “Kvartetten for nasjonal dialog” ble etablert sommeren 2013, da demokratiseringsprosessen sto i fare for å bryte sammen som følge av politiske drap og omfattende sosial uro. Den etablerte en alternativ og fredelig politisk prosess da landet sto på randen av borgerkrig.

Nobelkomiteen uttaler at kvartetten bidro til at Tunisia på få år har kunnet etablere et konstitusjonelt styresett med grunnlovsfestede rettigheter for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, politisk overbevisning og religiøs tro.

Bred allianse

Fire sentrale organisasjoner fra Tunisias sivile samfunn utgjør kvartetten: fagbevegelsen UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail), arbeidsgiverorganisasjonen UTICA (Union Tunisienne de l’Industrie, du Commerce et de l’Artisanat), menneskerettsorganisasjonen LTDH (La Ligue Tunisienne pour la Défense des Droits de l’Homme) og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie.

- Kvartetten har hjulpet og støttet oss til å sikre ytringsfriheten og bekjempe undertrykkelsen av pressefriheten. Før revolusjonen kunne vi ikke formidle fri og uavhengig journalistikk. Det kan vi nå, så vi har en totalt forskjellig situasjon, forteller Belmabrouk.

Powered by Labrador CMS