TV2 illustrasjonsbilde 2023
Helse Vest har ikke ønsket å gi TV 2 innsyn i hvor mange pasienter som har dødd i hendelser hvor kommunikasjonssvikt har vært en medvirkende årsak.

Innsyn

TV 2 får støtte av Sivilombudet: Nå må avslag behandles på nytt

Helsejournalistene til TV 2 fikk medhold da de klaget på avgjørelse.

Publisert Sist oppdatert

I et større graveprosjekt denne høsten har TV 2 avdekket at kommunikasjonssvikt var en medvirkende årsak i hendelser hvor nærmere 10.000 personer har mistet livet på norske sykehus de siste fem årene. Men tallet er trolig høyere. Helse Vest har nemlig ikke gitt TV 2 innsyn.

Mediehuset klaget på avslaget, men fikk ikke medhold da klagen ble behandlet av Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), til tross for at andre sykehus har svart på innsynsbegjæringene.

Men nå har Sivilombudet kommet til en annen konklusjon. I sin avgjørelse ber ombudet departementet behandle klagen på nytt. Sivilombudet mer enn antyder i sitt vedtak at det burde være mulig å gi TV 2-journalistene innsyn.

Sivilombudets vedtak ble først omtalt av TV 2.

Frilansjournalist Tarjei Leer Salvesen.

– I denne saken ser det ut til at HOD har brukt for lite tid på saken som klageinstans, og at de ved første korsvei valgte den litt for enkle utveien, som var å høre på helseforetakets vurderinger, som viste seg å være feil, sier forfatter og gravejournalist Tarjei Leer-Salvesen til TV 2. 

Han sier videre at det er svært problematisk at helseforetakene ikke har tatt de samme vurderingene om åpenhet og offentlighet. 

– Vi får en situasjon der journalister i Bergen har dårligere innsynsmuligheter enn journalister i Tromsø, bare fordi en eller flere saksbehandlere og jurister har andre holdninger enn resten, sier Leer-Salvesen. 

Sivilombudet har bedt departementet om å behandle innsynsklagen fra TV 2 på nytt innen 11. oktober.

Powered by Labrador CMS