Sivilombud Hanne Harlem ber om svar fra Kulturdepartementet.

NRK-saken: Sivilombudet ber departementet forklare seg

Ber departementet klargjøre om de bare «anmodet» om NRK-dokumenter, eller mente det som rettslig bindende beslutning.

Publisert

En innsynsbegjæring i NRK-reiseregninger til ski-VM 2023 har skapt et tidvis skarpt ordskifte mellom rikskringkasteren, eierne i Kulturdepartementet og Sivilombudet.

I en uttalelse mente ombudet at NRK, som har nektet alt innsyn i de redaksjonelle reiseregningene, måtte overlevere dokumentene til Kulturdepartementet sånn at de som klageinstans kunne gjøre jobben sin.

Departementet ba om dokumentene, men NRK nektet fremdeles og viste til unntaket i offentlighetsloven og kildevernet.

Fredag 20. september kunne Journalisten fortelle at departementet ga opp behandling: De mente de ikke kunne fremtvinge etterlevelse fra NRK , og så seg «ikke i stand til å kunne behandle saken i tråd med Sivilombudets uttalelse».

Hva betyr «ber»?

Sivilombudet har varslet at de nå vurderer hvordan de skal følge opp NRK-nekten. I første omgang er det Kulturdepartementet som nå har fått en henvendelse fra ombudet.

I et brev sendt fredag 27. september ber ombudet om avklaring og utdyping av flere nylige budskap fra departementet – blant annet om hvor mye kraft som egentlig lå i henvendelsen fra departementet om overlevering av NRK-dokumentene.

Da departementet henvendte seg til NRK sto det i brevet at departementet «ber» NRK om å sende over reiseregningene, påpeker Sivilombudet, som nå lurer:

«Er brevet en anmodning om at NRK bør sende over dokumentene, eller er det fra departementets side ment som en rettslig bindende beslutning om at NRK må sende over dokumentene?»

Dersom henvendelsen kun var en anmodning, ber ombudet om en begrunnelse for dette i samme slengen.

Sivilombudet ber samtidig departementet redegjøre for hvilke vurderinger som ligger til grunn for at de mener de som klageinstans ikke kan fremtvinge etterlevelse fra NRK.

«Uklart for ombudet»

Ombudet stiller seg også spørrende til et svar departementet nylig sendte til NRK, omtalt hos Journalisten.

Der går departementet i rette med NRKs oppfatning av at departementet støttet Sivilombudets uttalelse og aksepterte ombudets tolkning som gjeldende rettstilstand.

«Dette stemmer ikke», lød svaret fra departementet, og videre:

«Departementet ga klart uttrykk for i vårt møte med NRK 2. september, at det må skilles mellom den konkrete saken hvor det er bedt om innsyn i NRKs reiseregninger, og rekkevidden av NRK-unntaket i forhold til kildevernet og prinsippet om redaksjonell uavhengighet på generelt grunnlag».

Nå spør Sivilombudet hva departementet egentlig mener.

«Det er uklart for ombudet hva det her vises til. Vi ber derfor Kultur- og likestillingsdepartementet om å utdype hvordan dette skal forstås», står det i det ferske brevet til departementet.»

Ombudet ber om svar senest 18. oktober.

Powered by Labrador CMS