Sivilombudet kan anbefale en klager å ta ut søksmål, noe som gir fri sakførsel, men gjør det i praksis sjelden, uttaler sivilombud Hanne Harlem.

Sivilombudet vurderer NRK-konsekvenser: – Kan anbefale klageren å ta ut søksmål

Mannen bak det omstridte innsynskravet tror ikke han kommer til å trekke NRK for retten på egen hånd.

Publisert Sist oppdatert

Det hersker uenighet mellom Sivilombudet og NRK, for å si det med ganske milde ord.

I korte trekk har ombudet nylig uttalt at NRK burde overlevere noen etterspurte reiseregninger til Kulturdepartementet, så departementet kan gjøre jobben sin som innsynsklageinstans.

NRK har nektet innsyn i de redaksjonelle regningene, og nekter også å overlevere dem til departementet. Med hensynet til kildevern som begrunnelse.

Spesielt interesserte kan lese mange saker om innsynskrangelen her.

Sjeldent grep

Sivilombud Hanne Harlem uttalte mandag 23. september at ombudet nå vurderer hvordan de skal følge opp NRK-nekten, som de anser som brudd på offentlighetsloven og sivilombudsloven.

Journalisten har grepet fatt i en tanke fra Pressens Offentlighetsutvalg-medlem Vegard Venli, som i et innlegg hos Journalisten skriver at han håper Sivilombudet hjelper innsynsklageren i saken med et søksmål.

Og ombudet bekrefter at de har den muligheten.

– Vi kan ikke gå til søksmål på vegne av klageren, men kan anbefale klageren å ta ut søksmål for domstolene. Ved en slik anbefaling får klageren rett til fri sakførsel, uttaler sivilombud Hanne Harlem.

Hun understreker at å anbefale søksmål er noe sivilombudet sjelden gjør.

– Forutsetningen er alltid at forvaltningen ikke har fulgt ombudets uttalelse i saken og at saken egner seg for domstolsbehandling.

Klager: – Hadde nok sagt ja

– Mitt banale utgangspunkt er at jeg synes NRK suger, sier privatpersonen som sendte innsynskravet i utgangspunktet.

I ledige stunder har han forfattet klage til først Kulturdepartementet og så Sivilombudet om innsynsekten.

Han uttaler seg til Journalisten, men ønsker helst ikke å omtales med fullt navn.

Han forteller at hans beveggrunn for innsynskravet om reiseregningene til ski-VM 2023 var å synliggjøre pengebruken og prioriteringen NRK legger inn rundt nettopp skisport, mens andre store vinteridretter ikke får i nærheten av samme type dekning.

Han har fått opplyst at NRK sendte 50 medarbeidere, og at totalregningen kom på 3 millioner, men vil gjerne ha flere detaljer ut i lyset.

– Det er 60.000 kroner per person, det. Hvordan er de kronene brukt?

I prinsippet kunne han tenke seg å ta saken videre til retten, sier mannen, men ser ikke for seg å ta en slik kamp på egen hånd.

– Hvis Sivilombudet kunne tatt saken til retten på vegne av meg, hadde jeg nok sagt ja. Jeg synes spørsmålet er interessant, avslutter mannen.

Powered by Labrador CMS