TV 2 gransker seg selv

Vil vurdere etikken og kvaliteten på journalistikken under terrordekningen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I slutten av juli ble det klart at Institutt for Journalistikk skal granske medienes dekning av terroranslaget 22. juli.

Nå er det klart at TV 2 følger etter og gjør det samme med sin egen dekning. Ifølge nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther skal tre områder analyseres. Det første området er etikken. Det er Tuva Raanes Bogsnes og Tor Godal som har fått i oppgave å gå gjennom og vurdere de første bildene fra regjeringskvartalet og fra Utøya. Direktebildene, intervjuer av folk i sjokk og identifisering av Anders Behring Breivik.

– I tillegg ringte også vi til AUF-ere på Utøya, mens angrepet pågikk. Vi må evaluere alt vi har gjort, sier Årsæther.

Har fått ekstern respons

Han forteller at TV 2 har mottatt en hel del respons fra eksterne kilder. Blant annet gjennom kontakt med pårørende, hvor journalistikken er blitt drøftet. Disse reaksjonene er blitt notert ned og samlet sammen med reaksjonene til politifolk og medlemmer av regjeringen, forteller nyhetsredaktøren.

– Dette er spontane reaksjoner som kom da det skjedde. Disse øyeblikksreaksjonene tror jeg vil være mer nyttige for oss enn de som kom senere, sier han.

Også kvaliteten på journalistikken skal vurderes. Jarle Marøy og Niklas Lysvåg skal vurdere kildearbeidet til journalisten, vinklingen på sakene, hvor hurtige de kom og om opplysningene som ble brukt var riktige eller ei.

De ansatte får hjelp

Til slutt skal oppfølgingen av de ansatte i TV 2 skal evalueres. TV-selskapet har engasjert to krisepsykologer som de ansatte kan prate med, dersom de ønsker dette.

Årsæther forteller at flere ansatte i ettertid har fortalt at de har hatt problemer med å sove og spise. De har også slitt med å sette ting i perspektiv, alt annet blir uvesentlig sett i forhold til terroranslaget.

– De ansatte har sett omkomne og lemlestede mennesker. De har sittet i redigeringsrommene og fjernet bilder som er virkelig ille. Det er mange av våre folk som har takket ja til profesjonell hjelp.

TV 2-huset på Karl Johan ble også evakuert den 22. juli på grunn av trusler.

Lære for fremtiden

– Rapportene vi skal utarbeide, skal være et arbeid som kan hjelpe oss å lære for fremtiden. For vi har sikkert også gjort feil i vår dekning. Feil vi ikke skal gjenta.

Årsæther forteller at han tror rapporten vil være klar i løpet av en måned.

Powered by Labrador CMS