Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 forteller hvorfor de har lagt til ny «disclaimer» i gammel ME-artikkel.

TV 2 med ny presisering i ME-artikkel

Opplyser om at journalist tok oppdrag for ME-konferanse, men er i tvil om det er nødvendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi er i tvil om et slikt lite fotooppdrag forut for 100 prosent ansettelse i TV 2 skulle utløst en «disclaimer», men sett i lys av innsamlingsaksjonen skulle det vært informert om til leserne, uttaler nyhetsredaktør Karianne Solbrække til Journalisten.

Etter at Journalisten først tok kontakt om saken, har TV 2 nylig lagt til en ny presisering øverst i en artikkel med ME-tema som utløste PFU-fellelse tidligere i år.

TV 2 ble felt på Vær varsom-plakatpunktet om å være åpen om bakenforliggende forhold, siden de ikke opplyste at journalisten bak artikkelen hadde samlet inn penger til ME-forskning i 2018, før han ble ansatt i TV 2.

Frilansoppdrag

Nå har de lagt inn en ny opplysning om at journalist Pål Schaathun våren 2021, mens han var 50 prosent ansatt i TV 2, gjorde et frilansoppdrag for en ME-konferanse i Stryn der han tok opptak av forskere/leger ved Haukeland universitetssykehus. 

Konferansen opplyser selv å være «en biomedisinsk ME-konferanse», og har ME-syke Agnete Skrede som initiativtaker.

TV 2 kjente ikke til oppdraget på forhånd, men ble kjent med det i forbindelse med behandlingen av PFU-klagen. Som deltidsansatt hadde Schaathun anledning til å ta på seg frilansoppdrag, påpeker nyhetsredaktør Solbrække.

– Det er viktig å understreke at Schaathun aldri har forsøkt å skjule noe, han har både blitt intervjuet i lokalavisen om innsamlingsaksjonen - og informert om fotooppdraget i forbindelse med klagebehandlingen, skriver Solbrække i en e-post.

– Hadde vært ryddig

Hvis denne konkrete situasjonen skulle være i konflikt med Vær varsom-plakaten, vil det bli utfordrende for frilansfotografer å ta annet arbeid, inkludert kommersielle oppdrag, hvis de også jobber for redaktørstyrte medier, mener nyhetsredaktøren.

Hun presiserer samtidig at man som 100 prosent TV 2-ansatt ikke kunne påtatt seg et slikt oppdrag.

Å ta et opptak av tre leger og forskere som et oppdrag som frilansfotograf, kvalifiserer ikke nødvendigvis til disclaimer, mener Solbrække.

– Men gitt helheten i saken hadde det vært ryddig å opplyse om dette også. Det har vi nå gjort.

– Kostet meg ganske dyrt

– Til nå i livet har jeg bare skrevet én eneste nyhetssak helt alene, og se hvordan det gikk. Jeg er ikke akkurat en disclaimer-ekspert, skriver Schaathun selv i en e-post til Journalisten.

– Vi ble tydelig felt i PFU for å mangle presisering i min artikkel om ME-pasienten som fikk brystkreft og ble frisk av kreftbehandling. Jeg skrev hvert eneste ord i den artikkelen og har da også ansvar for de manglende setningene i kursiv på slutten av teksten. Heldigvis har vi har en nyhetsredaktør som er villig til å erkjenne TV 2s feil og gjøre endringer, skriver TV 2-journalisten.

Han har tidligere uttalt seg til Journalisten om ubehaget ved å bli tema for PFU, og at pressens ordbruk om saken provoserte ham. Tidligere i juni kunne Journalisten fortelle at Schaathun har klaget Dagbladet til PFU for en artikkel om saken.

– Bråket i ettertid har kostet meg ganske dyrt og gjort det vanskelig for meg å fokusere på journalistikk, så for meg betyr en god presisering at man kan slippe 7 måneder med søvnløse netter. Og her i dag får jeg nok en bekreftelse på at det ikke forsvinner så fort at man gjør feil i Norges mest omtalte mediehus, skriver Schaathun i dag.

– Må passe oss for å bli paranoide

Schaathun vil ta initiativ til en diskusjon om hva som faktisk er relevant å opplyse leseren om, og trekker inn sitt tidligere arbeid som dokumentarfilmskaper om ME.

– Vi kan ikke vanne ut med overflødig info. Jeg har filmet over 200 mennesker tilknyttet ME-sykdom med varierende bindinger til behandlingstilbud og forskningsprosjekter gjennom mange år med videodokumentasjon. Er det relevant å liste opp disse? I mange tilfeller vil historikken til journalisten styrke troverdigheten heller enn å svekke den. Skal disclameren bli et sted for selvskryt?

Selv skriver han at han ikke oppplever at et frilans videoopptak på oppdrag for en alvorlig syk ME-pasient som arrangerer en kongress, er i konflikt med å dokumentere bli-frisk-historien til en helt annen ME-pasient for TV 2. 

– Men om noen i publikum virkelig skulle tvile på vår troverdighet, må vi selvsagt opplyse. Jeg tenker at tilliten leserne har til oss er noe vi må fortjene og jobbe hardt for hver dag, skriver Schaathun, og avslutter:

– Vi må passe oss litt for å bli paranoide og livredde for å bli kritisert. Hvis man helgarderer seg og stapper disclaimeren full av mindre vesentlig info for sikkerhets skyld, tenker jeg at kvaliteten og effekten reduseres.

Powered by Labrador CMS