Foto: Sebastian Wallroth/Wikimedia Commons

Alibaba betaler 2,3 milliarder kroner for South China Morning Post

Netthandelsselskap kjøper det engelskspråklige Hong Kong-baserte mediehuset.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er avisen selv som mandag forteller om summen etter at kjøpet ble kjent sent fredag. Til sammenligning kjøpte Amazon-gründer Jeff Bezos Washington Post for rundt halvannen milliard norske kroner for to år siden.

Selgeren av South China Morning Post (SCMP) er den malaysiske investoren Robert Kuok. Handelen gjøres opp i kontanter.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no og få nyhetene i strømmen din:

 

River betalingsmuren

Reuters beskriver SCMP som en avis som skriver om temaer som er ansett som sensitive i Kina.

– Det skal bli interessant å se om reporterne og redaktørene vil bli i mediehuset. Det er verdt å følge med på, sier politisk analytiker James Sung ved City University i Hong Kont til nyhetsbyrået.

Viseformann Joseph Tsai i Alibabas styre sa fredag at betalingsmuren på nett vil bli revet kort tid etter handelen. Tsai uttalte også at Alibaba ønsker å kombinere deres digitale styrke med avisens redaksjonelle styrke slik at den kan dekke Kina for lesere over hele verden. Kjøperen har også sagt at de vil ansette flere journalister.

Kritisk

Aftenposten siterer mandag flere kommentatorer på at de frykter for hva som nå vil skje med avisens forholdsvis uavhengige redaksjonelle linje, og som har vært under økende press fra Beijing de senere år.

– Flere og flere medier kjøpes opp av kapital fra Fastlands-Kina og blir talerør for Beijing. Det som nå skjer, innebærer at «The Post» helt vil minste sin posisjon som et fyrtårn for demokrati og frihet, sier demokratiaktivisten og sosialarbeideren Jonathan Chan Ching Wa i Hong Kong til Aftenposten.

The Guardian skriver at enkelte også mener SCMP kan blomstre under det nye eierskapet.

Kjøperen Alibaba er et netthandelsselskap som er mest kjent for det kinesiske forbruker-til-forbruker-handelsnettstedet Taobao. Konsernet har også satset på nettbetalingsløsninger gjennom selskapet Alipay.

Alibaba eier også en av Asias mest brukte mobile nettlesere, UC Browser, som har innebygd Adblock.

Det er en av Kinas rikeste menn, Jack Ma, som er største eier av Alibaba, som også er notert på børsen i USA.

Powered by Labrador CMS