Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Tidligere i dag publiserte Journalisten et intervju med frilansjournalist Maren Sæbø, som er eneste norske journalist på plass under den borgerkrigsliknende tilstanden i Sør-Sudans hovedstad Juba. Hun er på plass på egen risiko og regning, men med reisestøtte fra Fritt Ord.
Sæbø reiste ned i forbindelse med den planlagte 5-årsfeiringen av landets selvstendighet, men havnet midt oppe i de dramatiske kampene som pågår i Juba nå. Hun retter kritikk mot norske medier for manglende interesse for Sør-Sudan generelt, inntil kampene eskalerte i helgen. Hun er også skuffet over norske redaksjoners manglende tilstedeværelse under et jubileum som skulle feire en frihet Norge har hatt en viktig rolle i å få på plass.
Som frilanser registrerer Sæbø at andre redaksjoner forsyner seg med sitater fra Juba-oppdateringer hun legger ut på sin private Facebook-side. Men hun har valgt å se stort på dette, fordi det samtidig har vært viktig for henne å få ut informasjon om det som skjer i Sør-Sudan. Men hun stiller seg undrende til hvorfor ingen andre norske mediehus er representert i Juba.
NRK: Krevende forhold
Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK, som disponerer det største redaksjonelle miljøet i Norge, svarer følgende om hvorfor ingen NRK-medarbeider er til stede i Juba:
- NRK Nyheters medarbeidere var i Sør-Sudan i halvannen uke i slutten av april, og vi publiserte flere reportasjer i forbindelse med dette. Arbeidsforholdene i Sør-Sudan er krevende, og nå etter at kampene har startet er det av sikkerhetsgrunner svært vanskelig for journalister der.
- Hvordan vurderer NRK den kritikken Sæbø kommer med?
- NRK Nyheter har de siste ukene hatt flere saker om Sør-Sudan der Norges rolle et blitt problematisert, og vi har også hatt Hilde Frafjord Johnson som gjest i forbindelse med hennes bok om Sør-Sudan. Situasjonen i Sør-Sudan er noe NRK Nyheter rapporterer om med jevne mellomrom.
Annonse
TV 2: Prioriterer ikke nå
Nyhetsleder Arne Rovick hos TV 2 i Bergen forklarer at det er både mannskapsmessige og økonomiske årsaker til at redaksjonen ikke er til stede i Juba.
- Vi er i tung sommermodus med ferieavvikling og vikarer på jobb. Ikke noe galt om vikarene våre – de gjør en kjempejobb. Men av sikkerhetsmessige årsaker sender jeg ikke disse til Sør-Sudan. Og så er det slik at et rykk til Sør-Sudan vil koste og jeg prioriterer ikke en slik reise nå.
Rovick understreker at dette ikke betyr at situasjonen i Sør-Sudan er uviktig for TV 2. Redaksjonen kommer til å følge Sør-Sudan og basere dekningen på feedstoff og det den måtte klare å lage av vinklinger og reaksjoner hjemmefra.
Når det gjelder kritikken fra Sæbø sier Rovick:
- Det er flott at hun vil reise til Sør-Sudan og dekke konflikten. Det er en enkelt oppgave å kritisere norske medier for manglende tilstedeværelse. Men samtidig er det viktig å være realitetsorientert i dagens medievirkelighet. Vi har begrenset med ressurser og mannskap, og rykket heller ikke til Texas på skytingen der. Sånn sett blir også hennes sammenlikning nokså irrelevant.
Rovick legger til at TV 2 helt sikkert blir bedre til å dekke kriser og katastrofer i Afrika, men at det blir helt feil å holde dette opp mot fokuset på USA.
NTB: Begrensede ressurser
Ved siden av NRK vil nok mange ha størst forventninger om at NTB ville være på plass i Juba. Men heller ikke nyhetsbyrået fant rom for å sende medarbeidere dit nå. Nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes mener det er beskrivende at Maren Sæbø er den eneste norske, og en av få internasjonale journalister, som er til stede i Juba nå.
- I lys av det, synes jeg ikke det er så rart at ikke NTB er til stede. Spesielt nå som det er sommer har vi begrensede ressurser til å sende folk nedover. I tillegg kommer sikkerhetsaspektet. Alle vi sender på slike oppdrag skal gjennom et sikkerhetskurs, og dette begrenser også muligheten nå om sommeren.
Bjellaanes poengterer at det ikke er noen norsk redaksjon som skriver så mye om Sør-Sudan som det NTB gjør, ikke minst på grunn av Norges sentrale rolle i landet. Han trekker fram NTBs medarbeider Bibiana Dahle Piene, som også har bred utenriksbakgrunn fra NRK, Bistandsaktuelt og Dagsavisen. I 2014 ga hun ut boka «Norge i Sudan. På bunnen av sola».
- Boka er kritikerrost og har fått mye oppmerksomhet. Vi har hatt stor nytte av Bibianas ekspertise og kunnskap, som hun kanskje er fremst på i Norge. NTB har vært mye til stede, både under dannelsen av Sør-Sudan og i etterkant.
Bjellaanes viser til at NTB, ved hjelp av egne medarbeidere og sitt omfattende nettverk av samarbeidspartnere, kilder og kontakter, i løpet av de siste seks månedene har publisert 163 artikler der Sør-Sudan er omtalt. Bare i løpet av søndag sendte NTB ut 20 saker om situasjonen i landet, inkludert oppdateringer.
- NTB speiler det som norske medier er interessert i. Interessen for Sudan og Sør-Sudan vil derfor variere hos oss, i takt med nyhetsinteressen.
Annonse
Aftenposten: Prioriterte andre hendelser
John Hultgren, nyhetsleder i Aftenpostens utenriksredaksjon, sier til Journalisten at Aftenposten ikke har klart å prioritere å være til stede i Sør-Sudan nå, i det store antallet interessante og viktige steder å rapportere fra.
- Vi har valgt å prioritere andre store hendelser. Det er alt fra terror, konflikt om Sør-Kinahavet, Brexit og tørken i Etiopia, for å nevne noen eksempler.
Hultgren sier at han synes det er kjempefint at både fast ansatte og frilansere reiser for å dekke internasjonale forhold, både konflikter eller mer positive nyheter.
- Generelt sett synes ikke vi at Sør-Sudan er en spesielt underrapportert konflikt. Det er egentlig få afrikanske land som har fått så stor oppmerksomhet i norske medier.