Utrop-redaktør Majoran Vivekananthan (t.v.) og daglig leder Dag Ringdal, her fotografert under et møte på Stortinget.

Utrop runder 20 år – nå håper redaktøren på økt støtte

Feires av ministre og politikere, men ser på gratulasjonene med et visst vemod.

Publisert

I disse dager fyller Norges første flerkulturelle avis, Utrop, 20 år.

Allerede i 2001 hadde initiativtaker og ansvarlig redaktør Majoran Vivekananthan, som selv kom til Norge som krigsflyktning fra Sri Lanka på 80-tallet, en drøm om et flerkulturelt mediehus.

Nå har avisa fungert siden 2004, og redaktøren mener spesialisering på integreringsfeltet har vært en konkurransefordel i løpet av alle disse årene:

– Integreringsproblemer finnes absolutt, og det er medienes plikt å sette søkelyset på dem, slik også Utrop jevnlig omtaler alle disse problemområdene gjennom saker som tas opp i dybden og løpende journalistikk, sier Vivakananthan til egen avis.

Hylles av politikere

Redaktøren understreker at Utrop er opptatt av konstruktiv journalistikk, som svar på det han ser som stadig økende tabloidisering, sensasjonalisme og negative vinklinger i nyhetsmediene.

Utrop har mottatt og publisert gratulasjonsvideoer fra en rekke politikere og samfunnstopper i forbindelse med jubileet, deriblant arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

Men det er med vemod Utrop ser hyllestvideoen fra Brenna, fordi tilskuddet til Utrop over hennes departement har stått på stedet hvil i flere år, sier Vivekananthan til egen avis.

– Får betydelig mindre

Han forteller at en utfordring for Utrop, er at flere av de andre mottakerne av tilskudd under posten «Nasjonale ressursmiljø på integreringsfeltet» er klientorienterte organisasjoner som lett kan justere arbeidet i tråd med nivået på tilskuddssatsen. 

– Men dette er ikke tilfellet for Utrop. Vårt arbeid dokumenteres i antallet saker som publiseres i hver utgave. Likevel får Utrop betydelig mindre i støtte enn andre klientorienterte tilskuddsmottakere, sier redaktøren, som håper på en økning i tilskuddet fra 1,5 millioner i år til 2,5 millioner for 2025.

Han stiller seg også spørrende til en gradvis mindre støtte fra Norsk Kulturråd, og mener rådet ikke har forstått Utrops rolle i kulturlivet godt nok.

I 2025 er Utrops fokus å styrke det redaksjonelle produktet og satse mer på undersøkende journalistikk, uttaler daglig leder Dag Ringdal.

Powered by Labrador CMS