Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Mandag kveld publiserer TV2.no en artikkel om en fire år gammel gutt omtales som Jihadi junior. Gutten er født og oppvokst i IS og er tidligere blitt brukt i deres propagandafilmer. Det nye er at guttens mor har smuglet ham ut av IS-kontrollert områder og helt til Sverige for å skaffe medisinsk hjelp til ham.
Annonse
Vær Varsom-plakaten sier at mediene skal være særdeles forsiktig med omtale av barn.
Barn er barn
Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum påpeker at det ikke er slik at norske barn ikke skal ha noe sterkere etisk vern enn utenlandske barn. Hun viser til at barn utenfor landets grenser i grunnen ikke er noe fjernere fra publiserte saker enn norske, siden det bare tar noen tastetrykk. På denne måten har digitaliseringen endret presseetikken.
Vær Varsom-plakatens 4.8
Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernssaker eller rettssaker.
– Det er viktig å tenke gjennom at barn er barn. Og så må vi ha i bakhodet at verdens barn er i bevegelse. Plutselig befinner de seg på et asylmottak, flytter hit eller kanskje gifter seg norsk. Denne gutten er bare fire år og det er svært liten grunn til å tro at han er samtykkedyktig i det IS benytter han til.
Hun viser til at for bransjen er etikken et argument for å få tilgang til særlig informasjon medier som ikke følger regelverket ikke får. Som for eksempel når journalister får følge rettssaker bak lukkede dører.
– Etiske vurderinger handler ikke bare om å ha lest en plakat, men å forstå hvorfor vi gjør ting.
Annonse
Identifisering gir ikke noe ekstra
Fungerende redaktør Derek André Bjølgerud i TV2.no forteller at de i går kveld valgte ikke å sladde bildet fordi gutten ble identifisert i en rekke internasjonale medier som også dukker opp i norske brukeres sosiale medier.
I formiddag, etter at Journalisten tok kontakt, ble bildet sladdet og navnet fjernet. Det forklarer redaktøren ikke er uvanlig skjer når nytt skift kommer på jobb.
– Det kom opp på morgenen da nytt team kom på jobb. Det er fast at de da går gjennom nettsiden for å vurdere hva som skal fortsatt være på front, samtidig som de ser på bildebruk. Det skjer jevnlig at vi revurderer bildebruk, men det er ikke ofte snakk om en situasjon som denne.
Bjølgerud forklarer at de nå ser at det å ha et usladdet bilde og navnet på gutten ikke egentlig gir saken noe mer. Samtidig oppleves også behovet for å skjerme gutten som viktigere enn at ansiktet hans dukker opp i feeden til dem som følger TV2.no.
Så hva har man lært av dette, og vil det kunne fremtvinge noen endringer i produksjonen?
– Så lenge etikk er et situasjonsavhengig felt vil det alltid være uenighet om de etiske spørsmålene knyttet til enkeltsaker. Det viser at man med fordel kan ha en bredere debatt rundt etiske spørsmål. Det gjelder alle saker som kan ha en etisk problematisk vurdering bak seg.