Trønderdebatt-redaktør Snorre Valen mener de har bidratt med forståelse i dekningen av konflikten i Israel og Gaza.

Valen om egen dekning av Midtøsten: – Fordelen er at man blir litt klokere 

Publiserte åtte tekster på to dager om krigen i Israel og Gaza. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den lokale debattavisen Trønderdebatt har satset mye på dekningen av krigen i Israel og Gaza siden konflikten brøt ut tidlig i oktober. 

Når det skjer noe så viktig oppheves skillet mellom lokale og nasjonale nyheter, mener redaktør Snorre Valen, som tror Trønderdebatt absolutt kan bidra til den offentlige samtalen om konflikten. 

– Tar tid

Trønderdebatt startet dekningen av krigen med redaktør Valens kommentar om terroren i Israel, fulgt opp av en kommentar om blokkaden og bombingen av Gaza. Siden har de brukt tid på å hente inn tekster med ulikt innhold og ulike vinkler, forteller Valen. 

– Ulempen er at det tar tid. Fordelen er at man blir litt klokere.

Tirsdag og onsdag forrige uke publiserte Trønderdebatt åtte tekster med blant andre Wesam Almadani, Yuval Noah Harari, Khaled Zaza og Cecilie Hellestveit som bidragsytere.

– Vi brukte noen dager på å diskutere hva vi kan bidra med. Vi er ikke VG, Aftenposten eller NRK, og det er ikke hundretusener som står opp og sjekker fronten på Trønderdebatt.

– Får effekt

Med kun to personer i redaksjonen som samtidig dekker den lokale debatten løpende, er det med slike samleprosjekter Valen føler Trønderdebatt kan tilføre noe til samtalen.

– Da når det ut, får effekt og slår litt, selv om vi er små.

Nettopp fordi Trønderdebatt ikke er et løpende nyhetsorgan, kan de også være liberale med både lengde og vinkling på tekster, sier Valen, som også erklærer seg for nærsynt til å vurdere dekningen i de nasjonale mediene.

– Men vi har like mye eierskap til den nasjonale samtalen som store medier i Oslo. Når det er viktige ting som skjer kan vi ha bidrag med nasjonal verdi.

Nordmenn rammet

Kommentarene og innsamlingen av tekster har hatt to innganger, forteller Valen. Det er historien fra bakkenivå, og fugleperspektivet som har vært viktig for dem.

Hellestveit og Zaza har blant annet bidratt med bakgrunn og årsaksforklaringer for hva som skjer, og det vil komme mer dekning av konflikten, sier han. 

En dimensjon Valen mener har manglet litt i den offentlige samtalen, er norske jøder og palestinere som blir rammet, og at de er mye nærere knyttet til hendelsene enn andre nordmenn.

– Jeg synes det er mye forlangt av storsamfunnet at norske jøder og norske palestinere skal forholde seg kjølig og analytisk til det som har skjedd.

Et perspektiv de også håper å kunne følge opp og se nærmere på, er et perspektiv som har hengt ved Valen, forteller han.

– Det er hvor fundamentalt et traume dette er for mange norske jøder. 7. oktober var den dødeligste dagen siden holocaust.

Powered by Labrador CMS