NRK ble frifunnet for brudd på regelverket for offentlige anskaffelser. Foto: Mahlum/Wikimedia Commons

NRK får bot på 600.000 kroner

Allmennkringkasteren brøt loven valgnatta.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klokken 20.49 leste NRKs reporter Lisbeth Skei opp valgprognosen for Arbeiderpartiet på landsbasis og i Bergen for Hadia Tajik. Intervjuet ble sendt direkte på NRK1.

I sitt svar til Medietilsynet skrev statskanalen at Skei var overbevist om at klokken var passert 21, og at det derfor var lov å kunngjøre resultatene.

Også Svelviksposten må betale for å ha publisert valgresultatene for tidlig. Avisa publiserte opptelte forhåndsstemmer til alle de politiske partiene i Svelvik kommune i sin nettavis klokken 19.38 og får et gebyr på 100.000 kroner.

– I begge tilfellene har det blitt begått klare brudd på regelverket, sier Gudbrand Guthus i Medietilsynet.

Uaktsomt

Det er ikke lov å offentliggjøre valgresultater og prognoser før klokken 21 valgdagen, da valglokalene har stengt. Bakgrunnen er at folk skal stemme uten å bli påvirket av hva andre har stemt.

– Vi er helt enige med Medietilsynets vurdering av at det var et klart brudd på valgloven, og vi er glade for at de er enige med oss i at det skjedde på grunn av uaktsomhet, sier nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK.

Medietilsynets vedtak kan påklages innen tre uker. Kalbakk sier at en eventuell anke kun vil gjelde størrelsen på gebyret.

Powered by Labrador CMS