Nå begynner PFU terrorvurderingene
De to første sakene som behandles åpent.
Siden 22. juli er det kommet inn en stadig strøm av klager på medienes terrordekning til Pressens faglige utvalg (PFU). Ifølge generalsekretær Per Edgar Kokkvold er antall klager på mediedekningen passert 30.
I alt seks av disse er vurdert og behandlet i de to foregående møtene til utvalget. Tre av disse har vært gjennom en forenklet behandling og det er blitt konkludert med at de ikke var brudd på god presseskikk. Dette handler om en grafikk i Dagbladet, et refusert leserinnlegg i Namdalsavisa og et bilde i VG.
I tillegg er det to klager som er kommet til minnelig løsning, en på Karmøynytt og en på TV 2, og så er en klage på TV 2s intervju med Anders Behring Breiviks far avvist på grunn av manglende samtykke.
For langt i leder
Klagene som skal behandles under Norsk Redaktørforenings årsmøte på Lillehammer er klager fra vanlige lesere som har reagert på medienes prioriteringer. En leser har klaget på Tidens Kravs (TK) lederartikkel lørdag 23. juli. Klager mener avisen spekulerer i om muslimer står bak terrorattentatet:
”(…). Problemet med muslimenes inntog i Norge, er at de ikke
skiller mellom religion og samfunn. Derfor er forskjellene mellom ”dem og oss” langt mer fundamental[e] enn de ideologiske skillelinjene som skapte krigene i forrige århundre (…).”
– Det TK gjør i denne lederartikkelen er å målbære oppfatninger om islam, og muslimer som gruppe, som stort sett målbæres av personer som identifiserer seg med politikkens ytterste høyre fløy. Dette er holdninger samfunnet er tjent med å dempe – uten å bli naive (…), skriver klager Egil Opsahl.
I sitt tilsvar skriver avisens ledelse at lederen hadde dette innholdet fordi den ble ferdigprodusert på et tidspunkt da det “hersket full forvirring rundt hvem som sto bak ugjerningene i Oslo og på Utøya”.
– Tidens Krav har i ledere publisert påfølgende avisdag (…) korrigert og presisert våre holdninger i forhold til den påklagede lederen, heter det i tilsvaret.
Uetisk publiseringstidspunkt
Lisbeth Bastholm Brydøy har på sin side klaget inn Fædrelandsvennen etter at avisen trykket intervju med forfatter Cornelius Jakhelln mandag 25. juli. I artikkelen sier forfatteren at han selv har følt “terrorviruset” på kroppen og tar et oppgjør med dette.
«Cornelius Jakhelln kjenner igjen raseriet som må ha drevet Anders B. Breivik til å ta livet av over 90 mennesker. Nå ønsker han å analysere det han kaller ”terrorviruset” i seg selv.» Slik er problemstillingen formulert i ingressen.
Klageren mener at forfatteren skal få lov til å synse og mene, men opplever publiseringstidspunktet som uetisk og et presseetisk overtramp. Samtidig reagerer klager også på at oppslaget er koblet opp mot to bøker Jakhelln arbeider med på tema. At han får promoterer disse bøkene opplever hun er usmakelig.
Viktig og riktig
Fevennen avviser klagen og sier at under redaksjonens drøfting i forkant av publisering ble det slått fast at det ikke bare var riktig å trykke intervjuet, men også viktig.
– Jakhelln (…) forteller om sin vei inn i dette tankegodset, men også om sin vei ut av det (…), og mener at vi alle bør erkjenne at snev av dette raseriet (…) kan finnes i oss alle. Cornelius Jakhelln utdypet det ulike (…) eksperter snakket om i radio og tv gjennom hele denne skrekkelige helgen – hva slags tankegods ligger bak uhyrlighetene, hvordan vokser det fram, hvor kommer det fra?
Må få tilsvarsmulighet
PFU-klagene i kjølvannet av terrorattentatet mot Norge har vært gjenstand for diskusjon, og da særlig bildebruken til flere av avisene, samt medienes intervjuer med ungdommen som overlevde angrepet på Utøya. Kokkvold forklarer at disse klagene kommer tidligst opp i novembermøtet til PFU.
– Vi fikk først klage fra vanlige lesere som reagerte på bildebruken, og så kom det klager fra de berørte partene. Vi kan ikke behandle lesernes klager før vi har behandlet klagene fra de berørte. Så tar det tid å få tilsvar fra både innklaget og klager, derfor har dette tatt noe tid.