E24s Anders Fjellberg er overbevist om at det er de ubesvarte spørsmålene i Erna-sakskomplekset som gjør at de har bitt seg fast, og at det er dét som kommer til å avgjøre hvor lenge media holder i saken.

Sindre Finnes' aksjehandel

– Vi var overrasket over at Finnes-saken ikke fikk mer oppmerksomhet

E24s gravesjef stusser over at resten av pressen ikke koblet seg på for fullt før etter valget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er noen hektiske uker leder for undersøkende journalistikk i E24, Anders Fjellberg, og resten av redaksjonen har lagt bak seg. 

Det hele startet med at de fire sommervikarene Jonatan Ree Nolet, Balder Haarklou JensenJørgen Indrøy Strømsnes og Gustav Johan Lindbäck hadde en idé om å undersøke hvilke aksjer politikerne eide. 

Selv om Fjellberg i utgangspunktet var skeptisk til ideen, og tenkte at de mest sannsynlig ikke ville finne noe ettersom all informasjon tross alt lå åpent, tok han over reportasjeledelsen av prosjektet da han kom tilbake fra ferie. 

Det var sommer, det var stille, og ingenting tydet på at de i løpet av et par uker skulle avdekke en av de største norske politiske skandalene noensinne. 

Svarte ikke på spørsmål

Det første de fire sommervikarene stusset på da de begynte å grave i materien var hullene i regelverket Stortinget hadde utformet for hvordan stortingsrepresentantene skulle rapportere inn aksjer. 

Hullene gjorde det umulig for journalistene å vite hva politikerne faktisk eide av aksjer. De fikk det ikke til å stemme at reglene for aksjekjøp var mye strengere for journalister enn for politikere.

– Det var en åpenbart gøy sak, forteller Fjellberg til Journalisten. 

I arbeidet med sakene kom de over forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moes aksjeeierskap i Nammo og Kongsberggruppen. De stusset litt på at en minister kjøpte våpenaksjer samtidig som det var en stor krig i Europa. 

Selv om saken om Borten Moe egentlig var tenkt som en oppfølgingssak, kastet de om på rekkefølgen da de forstod hvor eksplosiv saken kunne være. 

Overraskelse under intervju

Interessekonfliktene og habilitetsspørsmålet var enda ikke på radaren, men de sendte av gårde spørsmål til Borten Moe og til Statsministerens kontor (SMK):

«Hva visste du om avtalen da du kjøpte aksjer? Har du informert Støre? Hva slags diskusjoner hadde dere om mulig interessekonflikt når du skulle kjøpe aksjer da du var statsråd?»

– Det var enkle spørsmål som hadde vært enkle å svare ut om alt var på stell, men de svarte ikke. De ville stadig ha mer tid, forteller Fjellberg.

Torsdag morgen fikk E24 en melding om at Borten Moe var på vei fra Trondheim. Han ønsket å møte dem til et intervju. 

De var med ett  journalister på vei inn i et veldig kritisk intervju, og ettersom ingen av sommervikarene hadde erfaring med å intervjue en statsråd, ble Fjellberg med. 

De hadde forventet å møte en Borten Moe i angrepsposisjon, i stedet ble det et intervju der han la alle kortene på bordet. Han la seg paddeflat og sa at han ønsket å fortsette som minister. Han var klar på at han hadde gjort alvorlige feil, og at han hadde vært inhabil. 

Det var her spørsmålet om habilitet først dukket opp, ingen av dem hadde koblet ordet opp mot sakene de jobbet med før Borten Moe selv stemplet seg som inhabil. 

– Kom til å smelle

Det var fortsatt midt i fellesferien, alle redaktørene var på ferie, og redaksjonslokalene var fortsatt relativt tomme i Akersgata i det sommervikarene, og Fjelberg, gikk fra intervjuet med Borten Moe. 

De forsto umiddelbart at de hadde ramlet over noe langt større enn de hadde sett for seg, og satte opp farten. 

Borten Moe ble intervjuet torsdag ettermiddag, saken ble skrevet ut samme kveld, sitatsjekk sendt rundt midnatt med svar fredag morgen, før saken ble publisert klokka 11.05.

Fra E24 publiserte tok det fem minutter før den var toppsak overalt. 

– Vi skjønte i det vi trykket på knappen at dette kom til å smelle, sier Fjellberg. 

Kun timer senere gikk Borten Moe av.

Saken ble raskt en fellessak, og det var ikke umiddelbart klart at det kunne være flere habilitetssaker i sakskomplekset. De hadde tross alt felt en statsråd, noe som ikke nødvendigvis er alle sommervikarer forunt. 

Fokuset lå på å holde seg nyhetsledende gjennom helgen. 

E24 og Anders Fjellberg satt egentlig klar med sak om at mannen til utenriksminister Anniken Huitfeldt eide aksjer da saken sprakk i VG.

– Når du publiserer denne type saker kan du ikke jobbe 9-16. Vi ville være nyhetsledende, og vi ville være best, så det har blitt en del overtidstimer. Vi trodde det skulle være slutt etter Borten Moe, men det har egentlig aldri sluttet, sier Fjellberg. 

Misset Huitfeldt

Litt over en uke etter at Borten Moe gikk på dagen, tar de seg tid til å grave videre. Fra å ha undersøkt hva politikerne selv eier av aksjer begynner de nå å se på ektefellenes aksjeeierskap.

Mannen til utenriksminister Anniken Huitfeldts navn, Ola Petter Flem, dukker opp med et lite rødt flagg. 

Flagget vaiet akkurat nok til at journalistene i E24 stopper opp og tenker at de bør spørre ministeren hvordan hun har håndtert saken. 

Det skjedde mye den uka. Borten Moe var fortsatt en het potet, og Arendalsuka var i full gang. E24 skrev samtidig en del saker om stortingspolitikernes mangler på egne habilitetsregler. 

De sendte av gårde spørsmål til Huitfeldt, fikk svar, og sendte nye oppfølgingsspørsmål. 

Men å følge opp svarene fra Huitfeldt gikk i glemmeboka. 

– Jeg glapp på at vi skulle purre på Huitfeldt og plutselig hadde hun gått til VG. Det var mitt ansvar at det glapp, jeg hadde til og med reportere som purret på at jeg skulle purre på henne. 

Fjellberg river seg litt ekstra i håret der han sitter, før han legger til: 

– Det var en kjip dag. Men da tok vi oss sammen. 

Flere røde flagg

I ukesvis jobbet de døgnet rundt. Å motivere folk til å jobbe ekstra har ikke vært vanskelig, snarere tvert imot har ledelsen måtte jage folk hjem for å sove mellom slagene. 

Fjellberg legger ikke skjul på at det har vært slitsomt, men:

– Det har vært veldig, veldig spennende, for det er ikke så ofte man får jobbe med saker som blir så store, sier han.

Etter Huitfeldt-glippen fikk redaksjonen blod på tann. De bestemte seg for at neste sak ikke skulle glippe. 

De hadde jo sett flere røde flagg i aksjonærregisteret. 

Samme dag som Huitfeldt-saken sprakk begynte de å se på Sindre Finnes' aksjehandler. 

– Vi så at Finnes hadde kjøpt og solgt aksjer i et større omfang enn det som allerede var omtalt, samtidig som Solberg var statsminister, forteller Fjellberg. 

Nye spørsmål ble sendt. Denne gangen til Finnes, Solberg og Høyre: 

Var Solberg informert om ektemannens aksjehandler da hun var statsminister?

Ingen andre koblet seg på

Svaret kom via Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen: «Solberg hadde god nok oversikt over mannens aksjeeierskap».

– Men vi ville vite om Solberg hadde fått info hver gang han handlet, og det fikk vi ikke svar på. Spørsmålet er kjempeenkelt, og vi stilte det syv ganger før vi fikk svar, sier Fjellberg. 

Han legger til: 

– Det var mangelen på svar på det spørsmålet som gjorde at vi beit oss fast, for det var åpenbart at det var noe som ikke stemte. 

Anders Fjellberg var overrasket over at det tok tid før resten av pressen koblet seg på Finnes-saken.

Datoen viser 31. august. Denne gangen publiserte E24 saken med en gang. Samme dag som de så listen over aksjehandlene til Finnes, var saken ute. 

Uka etter, kun et par dager før valgdagen, publiserer E24 saken om de 22 handlene Finnes gjorde i løpet av Solbergs siste fire måneder som statsminister. 

– Vi mente da at det var den store nyheten, sier Fjellberg lettere oppgitt. 

Det var denne saken som ifølge Solberg ga en vond magefølelse, som fikk henne til å konfrontere Finnes og be ham komme med en oversikt, og selv om E24 selv var relativt sikre på at de satt på en ny bombe av en sak, fikk den ikke samme gjennomslag som Huitfeldt-saken hadde fått.

I E24 vokste frustrasjonen. 

– Vi var overrasket over at den ikke fikk mer oppmerksomhet, for det var ikke før etter valget de andre mediene koblet seg på for fullt, sier Fjellberg. 

Valgte seg Sindre Finnes

Nesten alle reporterne i E24 har vært på saken. Det har resultert i at de fleste kjenner den godt, noe som har gjort arbeidet mer fleksibelt enn vanlig. 

– I mange av prosjektene sitter du og researcher og holder på i månedsvis. Her har det ikke vært sånn. Her har vi publisert løpende, forteller Fjellberg. 

Prioriteringen underveis har vært å finne nye, substansielle steg som tar saken videre. Når andre medier fortsatt holder i sakene, er E24 allerede på neste steg. 

Fjellberg forklarer: 

– Vi tok for eksempel et bevisst valg på at vi ikke skulle følge opp Huitfeldt-saken. Den fremstod som ganske uttømt ganske raskt. Da valgte vi i stedet å jobbe med Finnes. 

– Vi kunne ha bomma, hatt uflaks. Da hadde vi sett ut som om vi var helt ute. 

De ubesvarte spørsmålene

Fjellberg er overbevist om at det er de ubesvarte spørsmålene i dette sakskomplekset som gjør at de har bitt seg fast, og at det er det som kommer til å avgjøre hvor lenge media holder i saken. 

Han legger ikke skjul på at det har vært en krevende runde og lar adjektivene fare når han skal beskrive jobben med å lede prosjektet. 

– Det er slitsomt, krevende, stressende, viktig, givende, alt mulig på en gang. Vi har jobbet fryktelig mye. Det har vært gøy å hjelpe reporterne med en så stor sak, de har gjort en strålende jobb, sier Fjellberg. 

Han legger til: 

– Det var fire sommervikarer som felte en statsråd. Det var ingen av dem som hadde øvd på å felle en statsråd før. Ikke jeg heller, for så vidt. 

Fjellberg er ikke lenger på saken, han har nå gått tilbake til jobben med å lede gravegruppa i E24. 

Anders Fjellberg ledet redaksjonen i E24 gjennom Borten Moe-saken, Huitfeldt-saken og Sinnes-saken.

Han mener metoden som ligger bak arbeidet ikke nødvendigvis er revolusjonerende, men at de heller har vært gode på å stille de riktige spørsmålene til rett tid. 

– Noen ganger tar man dårlige valg, andre ganger tar man gode valg. Det var et elendig valg å ikke prioritere Huitfeldt når vi egentlig hadde den, men det var også et veldig godt valg å putte kreftene våre på Finnes. 

Powered by Labrador CMS