Thomas Bergstøl fortalte på Pressens hus om sin egen opplevelse med å oppsøke journalister for å få pressen til å granske dommen mot hans fetter Viggo Kristiansen.
Foto: Skjermdump
Viggo Kristiansens fetter:
– Journalister er for arrogante
– Noen er direkte ubehagelige å forholde seg til, fortalte Thomas Bergstøl.
– Mitt generelle inntrykk er, med unntak, at journalister er for arrogante, sa Thomas Bergstøl fra scenen på Pressens hus i Oslo.
Viggo Kristiansens fetter hadde blitt invitert til framleggingen av medienes rapport om Baneheia-dekningen, og fortalte åpent og direkte om hvordan det hadde vært å bokstavelig talt begynne å banke på dører for å overbevise journalister om at dommen mot Kristiansen fortjente granskning.
Det var ingen enkel oppgave, fortalte Bergstøl, og mente han møtte lukkede medlemmer av pressen.
– Det finnes en uheldig arroganse hos journalister, som jeg tror i denne saken har bidratt til at de ikke har vært interessert i å lytte til ting som går i mot det rådende narrtativet. De er dårlige til å lytte, noen er direkte ubehagelige å prate med og forholde seg til, sa fetteren.
– Må rydde seg tid
Bergstøl kommenterte rapporten sammen med Baneheia-forfatter Bjørn Olav Jahr.
Mannen bak boka «Drapene i Baneheia» og senere «Prosessen mot Viggo Kristiansen» fortalte om egne erfaringer med manglende interesse fra pressen, men også at han først selv sa nei til Bergstøl da han tok kontakt tilbake i 2014.
Da satt han selv svært opptatt med boka om Tengs-saken. Respons fra journalister handler mye om tid, mente Jahr.
– Man har mye å gjøre, og det blir lett å si nei til noe så stort. Men i en så stor og viktig sak som dette må man bare rydde seg tid og gjøre en god vurdering, og det høres ikke ut som det ble gjort når det gjelder Baneheia-saken, sa Jahr.
Tidlig møte
På spørsmål fra ordstyrer Håkon Haugsbø om hvilket råd han ville gi til noen som skulle havne i samme situasjon, svarte Bergstøl at han heller mente et fokus på arroganse kunne komme allerede i journalistutdaninngen.
– Jeg har lest at høyskolelektorer mener arroganse er et problem hos journalistene. Det må fokuseres mer på i utdanningsløpet, sa Viggo Kristiansens fetter.
Bergstøl blir også intervjuet av forsker Kjersti Thorbjørnsrud i rapportens tredje del, og forteller der at de aller første møtene med journalister kom da lokalmiljøet hans ble inntatt av journalister på nyhetsjakt umiddelbart etter drapene, og senere pågripelsene, i 2000.
Da var Bergstøl 15 år.
«Journalistene kom jo bort til alle, og jeg ble behandlet som en potensiell kilde, selv om jeg
var et barn, en ungdom. Jeg husker at de var opptatt av at om de kunne ta bilder. Kan vi skrive
dette? Kan vi lage en sak? De skulle bare få noen sitater fra noen. Det skjønte jeg jo ettertid ….
Hvor ligger verifiseringen av fakta? Ligger den i å gjengi et korrekt sitat? Eller ligger den i å
sjekke opplysninger? Her var det tydelig at hvem som helst kunne si hva som helst om Viggo», siteres Bergstøl på i rapporten.