– Sannsynligheten for at man kan øke pressestøtten er forholdsvis minimal, så hva er det viktigste for pressen? sier Høyres Tage Pettersen.

Mediestøtte

Vil kutte i presse­støtten til riks­dekkende medier

– Det er ingen luksussituasjon for verken Klassekampen eller Vårt Land om dagen, men lokalaviser har det enda tøffere, sier Høyres Tage Pettersen.

Publisert

Høyres førsteutkast til partiprogram ble nylig publisert, og der tar partiet til orde for å kutte i pressestøtten til riksdekkende aviser. I programmet heter det blant annet at Høyre vil:

«...trappe ned pressestøtten til riksdekkende aviser, styrke den for lokalmedier, etablere ordninger for å tilgjengeliggjøre nyheter for flere og prioritere midler til digitalisering og et fond for undersøkende journalistikk og verifisering.»

Ingen større kake

Lokalavisene skal altså få mer av kaka, mener Høyre, men noen større kake blir det ikke. Det bekrefter mediepolitisk talsperson Tage Pettersen overfor Journalisten.   

– Da vi satt i regjering justerte vi for konsumprisindeksen hele veien, men det er ikke rom for en ekstraordinær økning. Det som er viktig i dette programmet er tilgjengelighet for grupper som nå ikke nås av normal nyhetsdekning, og så er det dette med verifisering. Det er enda viktigere enn før, slik verden ser ut i dag.

Pettersen overlater til Medietilsynet å ha kontroll på kriteriene i pressestøtten, og hvem som vil bli berørt av en eventuell vridning av potten fra de riksdekkende mediene, til de lokale.

– Det er jo litt interessant at i et budsjett på milliarder, så ender debatten ofte rundt noen titalls millioner. Det er navlebeskuende, men i og for seg greit altså.

– Tøft for lokalaviser

Det er ikke noe poeng i seg selv å redusere støtten til de riksdekkende mediene, sier Pettersen, det er heller et overordnet poeng at man i årene fremover har mindre rom for å bruke penger.

– Sannsynligheten for at man kan øke pressestøtten er forholdsvis minimal, så hva er det viktigste for pressen? Da må man omprioritere.

Han legger til at det inneværende programmet Høyre styrer etter, har som punkt at pressestøtten til riksdekkende medier skal fases ut. Med andre ord kommer riksdekkende medier bedre ut av utkastet til neste periode.

– Nå sier vi at vi skal trappe den ned og bruke pengene annerledes. Det er mindre grunn til harnisk for de riksdekkende nå, fortsetter han: 

– Det er ingen luksussituasjon for verken Klassekampen eller Vårt Land om dagen, men lokalaviser har det enda tøffere, og skal derfor prioriteres noe høyere, avslutter Pettersen. 

Powered by Labrador CMS