​​«Bildet er tatt på Atlanterhavsveien i 2013, to eller tre timer før soloppgang». Selv om kunden var Microsoft, tjente fotografen lite på handelen. Foto: Benjamin Genieys
​​«Bildet er tatt på Atlanterhavsveien i 2013, to eller tre timer før soloppgang». Selv om kunden var Microsoft, tjente fotografen lite på handelen. Foto: Benjamin Genieys

Sett dette bildet på Windows? Det har Microsoft kjøpt til spottpris

Takket være skjermbilder i Windows 10 fikk seks fotografer et globalt publikum. Men det ga ingen stor uttelling.

Publisert Sist oppdatert

Teksten er oversatt og bearbeidet av Andrea Gjestvang.

Når 400 millioner dataskjermer med Windows 10 går i dvale over hele verden, dukker det opp skjermbilder av blant annet landskap. solnedganger og dyreliv. Bildene kjøper Microsoft gjennom stockbyråer som 123RF, 500px, Alamy, Shutterstock og Getty Images. Fotografene tjener minimalt. Bildene på Windows 10 krediteres ikke med fotografens navn. Via omvendt bildesøk har Journalisten i Danmark funnet frem til seks fotografer som har tatt bilder som har dukket opp på Windows 10.

Et av bildene er tatt av serbiske Radisa Zivkovic, profesjonell fotograf med base i Beograd.

– Dette bildet fra Durmitor nasjonalpark i Montenegro er et av de første bildene jeg tok. Jeg er overrasket over at det blir brukt på Windows 10. Det visste jeg ikke. Ingen har kontaktet meg og sagt at de ville bruke det. De kunne i det minste ha valgt et av de bildene mine som er bedre, sier Zivkovic.


– Hva tjente du på det?

– Jeg har prøvd å undersøke saken på 123RF.com, hvor bildene mine ligger. Men jeg har ikke lykkes. Det er som å lete etter nåla i høystakken. Jeg er ikke bekjent med å ha solgt bilder via 123RF for mer enn ca. 60 kroner. Det ser ut til at Microsoft har skaffet bildene fra stockbyråene, og at de har betalt nesten ingenting for dem - og at fotografene ikke vet at bildene deres har blitt brukt, forteller han.

– Er du stolt over å nå ut til så mange mennesker, eller er du mer skuffet over betalingen?

– Jeg er mest skuffet over betalingen. Men det var jeg klar over da jeg bestemte meg for å selge bilder gjennom microstock-sider.

– Det er bittert 

Neil Kremer er profesjonell fotograf i Los Angeles.

– Bildet er fra Hermosa Beach i Los Angeles, California. Jeg fant motivet i nærheten av der jeg bodde, kun en kilometer fra hjemmet mitt. Da jeg tok bildet i 2012 tenkte jag at det var noe fint over fargene og bildets budskap, med fotspor i sanden og en solnedgang i sydlige California, forteller han.

 

Hermosa Beach i California. Fotografen tjente 400 kr. på å nå ut til et potensiellt publikum på 400 millioner. Foto: Neil Kremer
Hermosa Beach i California. Fotografen tjente 400 kr. på å nå ut til et potensiellt publikum på 400 millioner. Foto: Neil Kremer


– Windows 10 blir brukt på 400 millioner datamaskiner over hele verden. Visste du at bildet ditt vises som skjermbilde?

– Nei, jeg ante ikke at Microsoft brukte bildet mitt. Hvis du forteller meg at 400 millioner mennesker har sett bildet, er det bittert. Microsoft bruker bildet til å selge produktet sitt, og de har kun betalt meg litt over 400 kroner. Jeg burde fjerne alle bildene fra bildebyrået Stocksy. Det lønner seg overhodet ikke, mener Kremer.


Fikk ikke noe ut av eksponeringen


Benjamin Genieys er semi-professjonell fotograf med base i Paris. Han var ikke klar over at Microsoft har kjøpt et av bildene hans av Atlanterhavsveien en grytidlig morgen. Rik ble han heller ikke på handelen.

– Er du representert gjennom et bildebyrå?

– Noen av bildene mine, inklusiv dette, kan kjøpes via 500px.com. Jeg har solgt bilder et par ganger, men så vidt jeg kan se er det ikke kommersiell bruk.


– Hva tjente du på det?

– Jeg har faktisk ikke fått noe ekstra ut av å nå ut til så mange mennesker. To anonyme kjøpere har betalt for bildet. Det ene kjøpet tjente jeg 285 kroner på og det andre 590 kroner. Jeg har spurt 500px hvem kundene er. Det er vanskelig å forstå at bilder kan bli brukt til kommersielle formål, og at det er en digital kopi på hver eneste datamaskin - uten at fotografen får mer ut av det. Konsekvensen er at bildet kan lastes ned gratis på tusenvis av nettsider. Når det er snakk om et så stort selskap som Microsoft, er det enda vanskeligere å forstå, forteller Genieys. Han er glad for å nå ut, men har ikke fått noe ut av eksponeringen.

Andrey Narchuk jobber som profesjonell fotograf i Moskva. Bildet hans av en is-formasjon ved Bajkalsjøen i Russland dukker opp som skjermbilde på Windows 10.

– Jeg hadde ingen anelse om at bildet var brukt på Windows 10. Jeg jobber blant annet sammen med Getty Images. Jeg kan ikke se salg av enkeltbilder, kun det samlede salget. Men jeg kan si med stor sikkerhet at inntekten fra bildet var veldig liten, dessverre, forteller Narchuk.

Fornøyd

En annen profesjonell fotograf som har solgt til Microsoft, er Matt Andersson. Han jobber i Wisconsin i USA, og har solgt et bilde fra Death Valley. Han var klar over at Microsoft kjøpte bildet.

– Er du representert av et bildebyrå?

– Ja, jeg leverer til Getty Images og tjente 1500 kroner på bildet fra Death Vally.

– Er du fornøyd med betalingen?

– Ja, jeg er fornøyd.

– Hvorfor valgte du å gå til Getty med bildene dine og ikke et microstockbyrå?

– Det var Getty som kontaktet meg da de så bildene mine på sosiale medier for noen år siden. En redaktør tok kontakt fordi han likte stilen min. Det er veldig vanskelig å bli fotograf for Getty Images, men med tiden har jeg fått flere og flere bilder i arkivet deres.

Maciej Bł
dowski er profesjonell fotograf i Szcezecin i Polen.

– Bildet er tatt på en av de mange fine dagene som jeg har tilbrakt ved Østersjøen. Swinoujscie har en fin strand med en molo og denne pittoreske vindmøllen.

– Visste du at bildet ditt ble brukt på Windows 10?

– Jeg hadde ingen anelse om det før du skrev det i mailen.

dowski er frilanser og selger bildene sine gjennom byråer som Shutterstock, Alamy, Fotolia og iStock. Hvor mye bildene selges for, avhenger av avtalen med byrået. Fotografen har ikke mulighet til å se hvem kunden er ved et bildekjøp, kun hvilket land vedkommende er fra. Han vet derfor ikke hvilket av disse byråene som solgte bildet til Microsoft, men mener det ikke kan være snakk om en uvanlig handel. Da hadde han lagt merke til det på betalingsoversikten.

– Bildet ditt har nådd ut til mange mennesker. Hva tenker du om betalingen i forhold til rekkevidden?

– Som fotograf lever jeg av å selge arbeidene gjennom fotobyråer, og har akseptert betingelsene og modellen for honorering. Takket være byråene blir bildene mine solgt i hele verden.

– Hva synes du om at fotografens navn ikke alltid vises sammen med bildet i Windows 10?

– Jeg er glad for at Microsoft valgte bildet mitt. Det ville vært fantastisk å bli identifisert som fotografen bak bildet, men jeg vil ikke kaste bort tiden på å irritere meg over det. Jeg er bare glad for at jeg kan gjøre det jeg gjør.

De tause byråene

Journalisten har spurt presseavdelingen hos fotobyråene Getty Images, 500px, 123RF, Shutterstock og Alamy hva en fotograf tjener på å nå ut til potensielle 400 millioner mennesker. 123RF svarte: «Det er faktisk ikke mulig å svare på». Shutterstock sendte en link til byråets betingelser, men har ikke svart på hva fotografen tjener.

Microsofts internasjonale presseavdeling har ikke ønsket å svare på Journalistens spørsmål om økonomien bak bruken av bildene.

Beløpene i artikkelen er regnet om fra dollar til norske kroner. Alle kilder er intervjuet via epost.

Powered by Labrador CMS