VG frikjent for rekonstruksjonsreportasje

PFU mener bildeserien er historisk dokumentasjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

VG ble i dag frikjent i Pressens faglige utvalg (PFU) for å ha publisert reportasjen om rekonstruksjon av Utøya-massakren.

Avisa var klaget inn av en overlevende og hans nærstående, en vanlig leser og en advokat på vegne av etterlatte. De reagerte blant annet på at bildebruken var «spekulativ og støtende». Klagerne reagerte særlig på bildet hvor gjerningsmannen simulerer ladegrep.

Se video fra diskusjonen om igjen her.

Enestående dokumentasjon

Utvalget uttaler at den presseetiske avveiningen ligger mellom pressens informasjonsfrihet og hensynet til berørte. De mener VG hadde rett til å omtale rekonstruksjonen og legger vekt på at bildene er viktig dokumentasjon. I uttalelsen heter det at det vil være feil å holde slike bilder borte fra allmennheten.

Det var flere av utvalgsmedlemmene som sluttet seg til at argumentet om historisk verdi var viktig. Journalistenes representant, Øyvind Brigg, sa at bildene var «enestående dokumentasjon». Redaktørenes representant, Håkon Borud, var også enig, og trakk fram at etterlatte og pårørende også reagerer forskjellig.

– Jeg har snakket med folk som var på Utøya som syns det var bra at de fikk se disse bildene. Vi skal være forsiktig med at de som reagerer kraftigst skal få definere hva som er rett og galt blant pårørende og etterlatte etter Utøya, sa Borud.

Plassert bildet bakerst

Når det gjelder bildet hvor gjerningsmannen simulerer ladegrep mener utvalget at VG har foretatt nødvendige presseetiske vurderinger. De viser til at avisa har plassert det aktuelle bildet bakerst i bildeserien. Også dette bildet mener utvalget har historisk dokumentasjonsverdi.

Utvalgsleder Hilde Haugsgjerd pekte på at VG har brukt klokka i bildeserien, og at det også kan ha vært avgjørende for at bildet havnet bakerst. Hun mener likevel at valgene de foretok ikke er uvesentlige.

– Jeg foreslår at vi ikke tar diskusjonen «hva om de hadde brukt bildet på forsiden» for det gjorde de ikke. Resultatet er at det ikke er på forsiden og at det står bakerst, sa Haugsgjerd.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sluttet seg til Haugsgjerd. Han sa at han tror på VG når avisa i still tilsvar skriver at har vurdert plasseringen av bildene nøye.

– De har vurdert nøye hvor de skal plassere disse bildene. Jeg forsvarte dekningen av rekonstruksjonen, men sa jeg ikke ville publisert ladegrepbildet. Det betyr ikke at det er i strid med god presseskikk, sa Kokkvold.

Eksklusivt oppslag

Utvalget diskuterte også presentasjonsformen VG hadde valgt. På forsiden brukte avisa vignetten «eksklusivt» om bildene. Til tross for at det kan virke støtende sa Brigg at det er sant at bildeserien var eksklusiv.

– Man kan mene at det er ufint å skrive eksklusivt, men dette var eksklusivt. Det er hva vi kan kalle et scoop, selv om det er brutalt å si det i denne sammenheng. Jeg syns ikke vi kan kritisere VG for dette, sa Brigg.

Se video fra diskusjonen om igjen her.

Powered by Labrador CMS