VG varslet PST om bomben

Journalist Tom Bakkeli var første som varslet sikkerhetspolitiet om bombeattentatet mot regjeringskvartalet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er bare minutter etter at Anders Behring Breiviks bombe har gått av i regjeringskvartalet 22. juli. I VG er vinduene blåst ut av trykkbølgen og flere hundre ansatte er i ferd med å bli evakuert til Schibsteds hovedkontor i Apotekergata, rett ved siden av tinghuset. På vei ut av bygget ringer VG-journalist Tom Bakkeli til informasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Har dere ikke kontroll, Hugubakken? Har dere ikke kontroll? Roper Bakkeli over telefonen. Utdraget er hentet fra gravejournalist Kjetil Stormarks nye bok «Da terroren rammet Norge».

– Kødder du?

Stormark har gjennomført flere intervjuer med mennesker som sto midt oppe i de to angrepene Behring Brevik gjennomførte den fatale fredags ettermiddagen. Bakgrunnssamtaler med kilder i PST har overfor Stormark bekreftet at telefonen fra Bakkeli er den første varslingen PST får denne dagen om bombeeksplosjonen.

Mens Bakkeli roper til Hugubakken over telefonen går brannalarmen i VG-huset.

– Hva mener du? Spør Hugubakken.

– Det er gått av en svær bombe i regjeringskvartalet, svarer Bakkeli.

– Kødder du?

– Nei, dette er alvor!

Stormark skriver videre i boken Hugubakken ringer PSTs situasjonssenter etter at samtalen med Bakkeli er omme. Der er ingen formelt varslet ennå. Når de i PST like etter forsøker å ringe Oslo-politiets operasjonssentral får de ikke kontakt. Gjennom Politi Operativ System følger PST med på håndteringen av attentatet.

 

 

Powered by Labrador CMS