Vebjørn Selbekk mener de ikke har brutt god presseskikk, på tross av tre innkomne PFU-klager i sommer.

Pressens Faglige Utvalg

Klagestorm mot Dagen etter dekningen av varslingssaker

Dagen fikk tre PFU-klager i løpet av sommeren.  

Publisert

I løpet av sommeren har Pressens Faglige Utvalg (PFU) mottatt tre klager på avisa Dagen. PFU-klagene kommer fra flere varslere, som tidligere har varslet på ledelsen i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). 

Dagen har lenge dekket konflikt og varslinger i NLM, som er også en av hovedeierne i den kristne avisa, og står med tilnærmet 10 prosent av aksjene.

– Ikke uavhengig

Klagerne mener Dagen ikke er uavhengig i sakskomplekset som strekker seg tilbake 2020, og at avisa er for tett knyttet til personer i NLM. De mener dekningen bærer preg av at kritiske spørsmål ble rettet mot varslere, og ikke mot ledelsen i organisasjonen.

«For oss fremstår Dagens journalistikk problematisk, fordi den bidrar til å skape et sympatisk og personlig forhold til lederne, mens de egentlig er under sterk kritikk», heter det i en av klagene. 

Noen av klagerne uttrykker at de er kritiske til at tidligere informasjonsleder i NLM, Espen Ottosen, gikk direkte inn i en jobb som kommentator i Dagen etter at han gikk av i NLM, og at kilder og publikum ikke ble tilstrekkelig informert om dette. 

Klagerne er svært kritiske til Ottosen og Dagen-redaktør Vebjørn Selbekks relasjon, som de mer en antyder har påvirket redaksjonelle valg under konflikten i NML.

«Etter vår mening snakker vi altså om et gjensidig avhengighetsforhold mellom Ottosen og redaktør Selbekk. Dagen trenger Ottosen som en viktig stemme i sin vinkling av mediebildet, og Ottosen har hatt behov for Dagen for å kunne formidle sitt perspektiv», heter det i den ene klagen.

– Tresifret antall saker

Sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, sier til Journalisten at de avviser brudd på god presseskikk. Han mener dette er en klassisk situasjon der ulike sider har ulike virkelighetsoppfatninger, interesser og syn på saken.

– Dette er Nord-Europas største misjonsorganisasjon, og det var Dagen som breaka saken. Begge parter er misfornøyd med dekninga, fordi man ønsker at alt som skrives skal være knytta til deres versjon, sier Selbekk.

Han forteller at siden den første saken i 2020, har Dagen skrevet tresifret antall saker om konflikten, som også endte i at generalsekretæren og flere andre i ledelsen måtte gå av.

– Det er altså kritikerne av den ledelsen som klager til PFU. Det må vi forholde oss til og jeg har god samvittighet. Vi har gjort som i andre komplekse saker, og dekket begge sider. Men det er altså de som står igjen som vinnerne her som klager.

– Det er ikke noe samrøre

Når det gjelder ansettelsesforholdet til tidligere informasjonsleder i NML, Espen Ottosen, og klagerne som er kritiske relasjonen mellom Ottosen og Selbekk, sier sistnevnte at de ikke har noen annen kontakt utover det profesjonelle.

– Det vil jeg benekte ja. Det er ikke noe samrøre eller habilitetsmessige utfordringer der.

Ottosens rolle har tvert imot vært gjenstand for svært kritiske oppslag gjennom hele sakskomplekset, mener Selbekk.

– Det skulle bare mangle når han var en av aktørene i organisasjonen som ble kritisert. Senest i vår hadde vi oppslag om varsler på Espen Ottosen.

Når det gjelder tiden Ottosen ble ansatt, sier Selbekk at han var interessant for Dagen da det ble kjent at han ble ledig på markedet. Han sier at også at det var kontakt med Ottosen mot slutten av hans tid i NLM om et ansettelsesforhold i Dagaen.

– For oss er det viktig med habilitetsreglene, så han holder seg milelangt unna alt som har med NLM å gjøre. Han kan ikke skrive om det, eller være involvert i dekningen av verken organisasjonen eller konflikten, selvsagt.

Journalistikken har vært helt upåvirket av Ottosens inntreden i Dagen, avslutter Selbekk.

Powered by Labrador CMS