Tamer Almisshal etterlyser press mot israelske myndigheter for å få internasjonale journalister inn på Gaza.

Al Jazeera-leder i Oslo: Vil ha internasjonale journalister inn på Gaza

– Journalistikk er ingen forbrytelse og journalister er ikke kriminelle, sier Al Jazeera-journalist Tamer Almisshal til Journalisten. 

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag møtte Al Jazeera-journalist Tamer Almisshal sekretariatet i Norsk Journalistlag (NJ) i Oslo. Almisshal har hovedansvaret for Al Jazeeras journalister inne i Gaza, og oppfordrer norske og internasjonale pressefolk til å legge press på Israel. 

– Det eneste vi ber om er at kollegaene vår i Gaza beskyttes. 171 har blitt drept, flere enn 200 har blitt skadet og over 50 er blitt arrestert. Journalistikk er ingen forbrytelse og journalister er ikke kriminelle, sier Almisshal til Journalisten etter sin presentasjon for NJ. 

– Hvor mange må dø? 

Almisshal har blant annet jobbet som korrespondent i Gaza for både BBC og Al Jazeera, og er født i Gaza.  Han sier det nå er viktig å henvende seg til hele verdenssamfunnets journalister om at journalistene på Gaza har vanvittige utfordringer. 

Nylig sendte 60 medieorganisasjoner, deriblant NJ, et brev der de ber EU reagere mot Israel på grunn av det høye antallet drepte journalister.

– Vi setter pris på solidariteten, men det er på tide å spørre seg om hvor mange journalister som må dø før man står opp, griper inn og beskytter journalisters rettigheter. 

Under presentasjonen for NJ navnga også Almisshal noen av Al Jazeeras journalister som har mistet livet på Gaza.  Blant andre Ismail Al Ghoul og Rami Alrifi. Et problem, forteller Almisshal, er at Israel anklager journalister for å være Hamas-medlemmer og terrorister. 

Israel har tidligere nektet for å målrettet angripe journalister. 

– Journalisters rett

Samtidig lar ikke israelske myndigheter internasjonale journalister komme inn i Gaza. Det er på høy tid at dette endres, mener Almisshal. Journalister må kunne reise fritt, ikke være bundet av å reise inn sammen med israelske styrker, sier han. 

– Det er krig. Det er journalisters og menneskehetens rett å kunne vise hva som skjer der. Det er Israel som kontrollerer alle grenseoverganger, og de må gi internasjonale medier lov til å vise verden hva som skjer. 

– Hvorfor lar ikke israelske myndigheter internasjonale journalister komme inn, tror du?  

– Jeg tror, og alle mine kollegaer tror, er at det er fordi de ikke ønsker at virkeligheten skal bli kjent for det internasjonale samfunnet.  

Ber om inngripen

Selv om Almisshal setter pris på solidaritet og alle forsøk fra journalistforeninger- og forbund rundt omkring i verden, er det likevel ikke nok, sier han. Nå har krigen vart nesten et helt år, og ennå får ikke journalister tilgang.

– Vi må be alle om hjelp. Vi trenger at man virkelig griper inn for å beskytte kollegaene våre på bakken. Vi snakker om rettigheter som skal være beskyttet av alle internasjonale lover. La journalister gjøre jobben sin fritt og i sikkerhet. 

Dessverre ser situasjonen ut til å forverre seg, og Almisshal ber om at det legges press på Israel om å beskytte journalistene.  

– De anklager og dreper journalister, de lar ikke internasjonale journalister komme inn for å vise hva som skjer og det som ofres er sivile, journalistene våre, virkeligheten og fakta, avslutter Almisshal. 

Det opereres med ulike tall for antall drepte palestinske journalister- og mediearbeidere i Gaza. Committee to Protect Journalists har i skrivende stund bekreftet at minst 116 journalister og mediefolk er drept i konflikten siden 7. oktober.  

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.



Powered by Labrador CMS