Se og Hør-redaktørene legger planer: Ulf André Andersen (t.v.) sammen med Niklas Kokkinn-Thoresen.

Ekstra stort: Alt om Se og Hørs dekning i Geiranger 

– Hahaha! Dette er rampete! 

Publisert Sist oppdatert

– Nærmere! Nærmere! Si at han skal legge seg nærmere. Kan vi se Durek?!

Meldingene hagler mellom fotografer og redaktører om bord på yachten, som nå befinner seg ved fossen Brudesløret, midt i Geirangerfjorden.

Stewarden, en ung svensk dame, veksler mellom å prate på samband med kapteinen, og å løpe opp og ned trappene til broa for å gi beskjeder. Det ropes, bannes og hoies, mens kapteinen manøvrerer en 90 fots Princess rundt tre andre fartøy – to ferjer med bryllupsgjester og Kongeskipet, der kongen og dronningen befinner seg.

Extravaganza

Tidligere denne dagen har Journalisten mønstret opp på havna i Ålesund. Vi er blitt lovet tilgang til ukebladets dekning av Märtha Louise og Durek Verretts bryllup. Det innebærer blant annet et heseblesende seilas fra Ålesund til Geiranger, dialyse i en yacht og Se og Hørs evige jakt etter eksklusive bilder.

Se og Hør står klar ved utløpet av Ålesund havn når bryllupsgjesten drar mot Geiranger.

Om bord er redaktør Niklas Kokkinn-Thoresen og sjefredaktør Ulf André Andersen. Senere mønstrer fotograf Andreas Fadum, i tillegg til kjendisjournalist Lars Gautneb og tidligere redaksjonssjef i Se og Hør, Erlend Haugen, som begge er leid inn for anledningen. De ønsker imidlertid ikke å bidra til reportasjen.

– Det kan virke litt ekstravagant, men det er det ikke, sier Andersen.

Han prater selvsagt om det faktum at den digre yachten som ligger til kai i Ålesund den dagen, er Se og Hør sin. På broen er det utsikt over alt som rører seg, og det er også hensikten.

Se og Hør flytter inn i yachten Chancer, en 90 fots Princess.

– Vi har litt erfaring med det her, og du får ikke gode bilder hvis man er i en liten båt. Vi trenger en båt med høy bro for å få gode bilder, følger Kokkinn-Thoresen opp.

Senere på reisen, når yachten kjører full spiker gjennom Storfjorden og inn i Geirangerfjorden og seks liter fuel forbrennes i minuttet, ser imidlertid Kokkinn-Thoresen lettere bekymret ut.

– Blir du fortvila over bensinbruken, Niklas?

– Neida. Men det er jævlig dyrt.

Siden spøker de to redaktørene om at de er heldige om de fortsatt har jobb når den siste regningen kommer, som Journalisten med rette kan anslå til å ligge mellom 200.000 og 400.000 kroner.

Hello?

Det nærmer seg avreise fra Ålesund. Andersen, Kokkinn-Thoresen og de andre er spente på hva som kommer til å skje lørdag. De er skuffet over ikke å ha fått til bildene de ønsket under bli kjent-festen kvelden før. Håpet nå ligger i få de aller beste, eksklusive bildene når bryllupsgjestene skal møte Kongeskipet midtfjords, og når bryllupet går av stabelen morgenen etter.

Etter at magasinet Hello kjøpte bilderettighetene til bryllupet er det lunkne forhåpninger til bilder fra selve bryllupet.

Hvilke kongelige er hvor? Fotograf Andreas Fadum og redaktør Niklas Kokkinn-Thoresen speider inn mot Ålesund havn.

– Det kan bli alt eller ingenting. Det ligger vel mest an til det siste. Det bryllupsteltet er jo lukka. Men vi skal gjøre alt i vår makt, og kanskje gå over grensen, for å skaffe bilder, sier Andersen.

Gjestene i bryllupet skal ha fått beskjed om at mobiler skal legges utenfor, og Hello er profesjonelle og vet hvordan man stenger folk ute, sier Se og Hør-sjefen.

– Det ville vi også gjort. De gjør bare jobben sin.

Se og Hør har med andre ord ikke problemer med at Hello har kjøpt eksklusive bilderettigheter til bryllupet og agerer deretter, men at rettighetene faktisk er blitt solgt av prinsessen, er de ikke glade for.

– Vi mener Märtha Louise har solgt rettighetene i kraft av sin posisjon og tittel, og det mener vi er feil. Vi mener det er kommersiell virksomhet, og det er på grunn av hennes rolle, posisjon og tittel at bilder fra bryllupet har verdi, sier Andersen.

War room: Ulf André Andersen og Niklas Kokkinn-Thoresen planlegger helga, mens yachten følger etter ferjene i Geirangerfjorden.

Dialyse

Det ringer i nok en telefon. Beskjeden er at det var noe tidskluss i forbindelse med Dureks dialyse på Ålesund sykehus, og at Se og Hørs sykehus-fotograf på stedet ikke klarte å få noen bilder av ham.

– Han kunne jo kommet hit og lånt mitt apparat, sier Andersen.

Andersen er, som Durek Verrett, nyresyk og har med seg et mobilt dialyseapparat på reisen. Hver behandling krever 25 liter væske, forteller han.

– Det er ganske mye styr.

Rundt 12 timer i uka må han ta dialyse, en aktivitet han fordeler rundt på tider han har mulighet. Journalisten blir vist ned en etasje der rommene er, og Andersen forteller at han for første gang på tur med Se og Hør har det beste rommet. Her står også dialyseapparatet.

Redaktør Andersen sjekker all dekning av bryllupshelgen fra kontoret i yachten.

– Har du noen gang tatt dialyse på båt?

– Nei, jeg har aldri gjort det på båt. Så nå håper jeg sikringer og alt holder. Nikki, jeg tror det mangler en ledning her, sier Andersen.

Kokkinn-Thoresen finner raskt ledningen som mangler.

– Det er som å ha med seg en unge, sier han jovialt.

Sola titter frem mens vi kaster loss og beveger oss til utløpet av havna. Kokkin-Thoresen, som nå har kommet seg opp på broa roper ned til oppholdsrommet:

– Sola skinner alltid på Se og Hør!

Aldri igjen

Ute på vannet ligger yachten og reisefølget venter på at ferja med gjestene skal begynne på turen fra Ålesund til Geiranger. Telefonene går varme, mens fotografer og andre ringer inn, og redaktørene bringer beskjeder ut.

Yachten fungerer som hovedkvarter og hotell for Se og Hør-redaksjonen, som også samarbeider med kjendisdesken i Aller. Folkene på yachten er imidlertid sin egen lille enhet denne helga, og skal primært levere bilder til Se og Hør på papir.

I tillegg til yachten, har de også leid et hus og en bobil i Geiranger.

Nede ved spisebordet i oppholdsrommet sitter Andersen og sjekker trafikken. Fotografen i Ålesund klarte å få et godt bilde av Sverre Magnus, hånd i hånd med sin nye kjæreste. Se og Hør er først ute med nyheten og lesertallene stiger kraftig.

TV 2s båt ligger mellom en av bryllupsferjene og Kongeskipet.

– Når blir neste gang dere satser like hardt som dere gjør nå?

– Det kommer sikkert aldri til å skje igjen, sier Andersen.

– Det kan være siste gang dere satser på papir på denne måten?

– Ja. Men når det kommer til eksklusive saker, så går papir veldig bra. Det er ikke til å legge skjul på at det er det vi tjener mest penger på. Da må vi satse på det, sier han.

Se og Hør holder liv i tirsdagsutgaven så lenge de tjener penger på det. Andersen mener de har mulighet til å drøye mye lenger enn hva VG og Dagbladet gjorde.

– Hvert år spør noen om vi skal legge ned en utgave, men vi har ikke gjort det ennå. Det er budsjettert med to utgaver neste år også.

Jakten begynner

– Nå kommer de, ropes det fra broen.

Kapteinen snur båten og setter etter ferjen med bryllupsgjestene. Alle med to hender og uten redaktøransvar, tar opp hvert sitt kamera med enorme linser og begynner å skyte. Fotograf Andreas Fadum bemerker at han ikke kan se verken Durek eller Märtha, og etter hvert sprer usikkerheten seg om bord.

Yachten Chancer suser gjennom Storfjorden bak bryllupsfølget.

– Var det to båter, eller?

Telefonene er oppe igjen og redaksjonen flyr opp og ned trappene til broa, mens de prøver å finne ut av om gjestene skulle reise til Geiranger i én eller to båter. Det viser seg å være to, og at den andre ferja er bak oss. Vi stopper opp og venter som gjedda i sivet på fartøyet som både har kronprinsparet og bryllupsparet om bord.

Hurtigruta passerer bryllupsfølget og Se og Hør midtfjords.
Fotografer, redaktører og mannskap løper opp og ned trappene på brua for å få til de beste bildene.

Se og Hør henger på bryllupsfølget i rundt 10-15 knop gjennom Storfjorden. TV 2 og NTB, som siden avreisen har virret rundt i sine markant mindre båter, ser ut til å falle av racet. Vi freser derimot videre inn Sunnylsfjorden og i det vi er på vei inn i Geirangerfjorden ser vi Kongeskipet.

Nuss på kinnet

Ferjene og Kongeskipet manøvreres nå opp mot hverandre i spektakulære omgivelser, de hilser med tåkelurene, før kongen og dronningen kommer ut for å vinke til det kommende brudeparet.

– Nærmere! Nærmere! Si at han skal legge seg nærmere! Kan vi se Durek!?

Kongen og dronningen vinker til bryllupsfølget, Märtha og Verrett.
Endelig fikk Se og Hør et godt bilde av Verrett og Märtha om bord på båten.

Yachten glir rundt de tre skipene som har samlet seg i fjordkrysset, og legger seg til rette for best mulig innsyn. Det er sol, gjestene er ute på dekk og Märtha og Durek står på en forhøyning, slik at alle kan se. Andersen mumler noe om å huske på hvor vakkert det er her, men det er ikke mye tid til å kontemplere over naturen.

Det er bokstavelig talt alle mann på dekk på yachten, og fotografiapparatene går varme. Det blir et kort øyeblikk i lykkerus, når redaksjonen tror de har fått et blinkskudd av et kyss, men den gang ei – det viser seg å være en ganske ordinær kos, kanskje et slags nuss på kinnet.

Arbeidet fortsetter, mens Kokkinn-Thoresen slår fast at nå er Se og Hør helt alene om de gode bildene.

Kongeskipet flankert av de to ferjene med bryllupsgjester i overgangen mellom Sunnylvsfjorden og Geirangerfjorden.

– Hva var det jeg sa? Du får ikke bra bilder nede fra sjøen, sier han mens TV 2 og NTBs båter, som nå har tatt oss igjen, svirrer rundt langt der nede.

Rekord

Når møtet med Kongeskipet er over, fortsetter ferjene bort til fossene Brudesløret og De syv søstre. Gjengen på broa får flere bilder de er svært fornøyde med, og nede i oppholdsrommet stiger stemningen i takt med trafikken. Det snakkes om leser-rekord.

– Det er jævlig proft, da, ropes det om bildene som tikker inn og sendes videre til en fullstappet redaksjon på Hasle i Oslo.

Under overfarten sendes det bilder til desken som sitter på Hasle i Oslo.

Deadline for tirdagsutgaven er flyttet fra fredag til søndag, og det er rundt 20 medarbeidere på plass i Aller-bygget i forbindelse med bryllupet. Se og Hør føler de har vunnet slaget på sjøen, men ennå venter festen fredag kveld, og selvsagt selve bryllupet.

Nabohuset

Fredag ettermiddag og kveld forløper seg uten noen voldsom dramatikk. Pressen er stengt ute, og selv om det dukker opp noen bilder tatt gjennom vinduet fra festen på Hotell Union, står fotografene stort sett samlet i en sørgelig, ventende flokk tvers over veien fra hovedinngangen.

Høydepunktet for Se og Hør er når kronprinsparet og barna blir fraktet ut til Kongeskipet, som ligger ankret opp utenfor havna. Redaktører og fotografer vinker pent til Håkon og Mette Marit, og får vennlige vink tilbake.

Morgenen etter er pressen samlet utenfor hotellet igjen, mens det i småbåthavnas eneste yacht er full aktivitet i påvente av bryllupet som venter. Utover dagen blir Journalisten gjort oppmerksom på at Se og Hørs fotografer nå oppholder seg på en leid eiendom, like nedenfor bryllupsteltet på Vinjevollen.

– Har dere leid nabohuset, eller?

– Dette er rampete

Samtlige i ledergruppa smiler lurt når Journalisten spør om fotografene nå står i posisjon til å se inn i bryllupsteltet. Når bildene fra selve seremonien begynner å tikke inn, blir det tydelig at de er nettopp det. Det er Se og Hør som har den beste posisjonen.

Bryllupet i Geiranger ble holdt inne i teltet på Vinjevollen, og ble dekket til med hvite lakener under vielsen.

I et forsøk på å stenge de andre mediene ute har Hello begynt å gi det som ser ut som hotellansatte i oppgave å holde hvite lakener over brudefølget, og å henge opp lakener utenfor teltet på steder der det er innsyn.

– Der fikk vi kyssebildet, sier likevel Andersen etter en liten stund.

Bildet, som er tatt fra Se og Hørs innleide eiendom og gjennom en plastduk i teltet, viser tydelig konturene av brudeparet som kysser. Noen i Se og Hør spekulerer i om det er på grunn av Hellos frykt for innsyn, og all ordningen med lakener, at seremonien ble forsinket.

Men verken laken eller plastduk hindrer Se og Hør denne lørdagen, for Hello har ennå ikke oppdaget fotografene ved eiendommen nedenfor.

– Hahaha! dette er rampete, ropes det fra et sted inne i yachten når bildene av Durek som klemmer kongefamilen er tatt.

 Norges første

Folk flyr til og fra hovedkvarteret på yachten i havna med kameraer og elsparkesykler, mens mobiltelefonene ringer i ett.

Seremonien avsluttes straks og nå sendes biler ut for å finne ut av hvor det skal tas brudebilder, mens teamet på yachten forbereder seg på at eventuelle kongelige skal fraktes med sjalupper ut til Kongeskipet som ligger til anker utenfor havna.

Festen er de selvsagt utestengt fra, og på tross av at fotografene står i felt frem til morgentimene søndag, er det få gode bilde derfra.

Det er blitt kveld og Journalisten har tatt en pause fra yachten. Roen har senket seg over Se og Hør-redaksjonen i Geiranger, og de er fornøyd med jobben som er gjort. Klokken 19.30 ringer Andersen:

– Vil du komme og se på Norges første båt-dialyse?

Reportasjeturen er delvis finansiert av Fritt Ord.

Angivelig Norges første båt-dialyse på en yacht i Geiranger havn.
Powered by Labrador CMS