«Partiet»-forfatterne Steinar Suvatne (t.v.) og Jørgen Gilbrant ble oppringt av podkasten Tut & Mediekjør.

Reagerte på anonyme påstander i podkast

Tilspisset stemning i publisert telefonsamtale med Gilbrant og Suvatne.

Publisert

Da podkastprogramleder Svein Tore Bergestuen ringte til Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, endte telefonsamtalen med amper stemning, kan det høres i nyligste episode av podkasten Tut & Mediekjør, som Bergestuen leder sammen med Eva Sannum.

Dagbladet-journalistene bak boka «Partiet» skulle få mulighet til samtidig imøtegåelse på påstander Bergestuen hadde innhentet fra anonyme kilder blant norske politiske journalister.

De anonyme innspillene inneholdt påstander om Dagbladet-journalistenes generelle arbeidsmetoder, noe de reagerte kraftig på.

– Grove og uriktige påstander

– Du har ringt våre konkurrenter og spurt om de kan beskrive våre arbeidsmetoder, som de åpenbart ikke kjenner, sa Gilbrant, som ville avkrefte påstandene som kom.

Suvatne, som kommer inn i samtalen litt senere, høres å reagere sterkt på de anonyme karakteristikkene, som han kaller en «drittpakke». 

Selv mener Bergestuen at reaksjonene illustrerer en ironi, siden nettopp den anonyme kildebruken i boka er noe som har blitt kritisert.

Etter den havarerte telefonsamtalen siterer Bergestuen et skriftlig tilsvar der Dagbladet-journalistene understreker at de ser ironien og tar det som en hommage til boka:

«Vi tar oss ikke mer høytidelig enn at vi ser at grepet er morsomt, og gleder oss til å høre de velkjente dagbladrefserne i Tut & Mediekjør virkelig bade i skadefryd i ukens episode.» 

Videre:

«Når det er sagt, er påstandene som fremsettes om våre arbeidsmetoder så grove og uriktige, uten at de er konkrete, at vi som seriøse journalister ikke kan forholde oss til det. Lykke til med podkasten, Eva og Svein Tore, vi heier på alle som driver med pod.»

Flere hatter

Bergestuen har etter hvert mange hatter i diskusjonen rundt Gyldendal-utgitte «Partiet»; han er kommunikasjonsrådgiver med forlaget Cappelen Damm som kunde, har selv fortalt at han er kilde i boka og har gått ut med kritikk mot forfatterne. Nå har han også laget kritisk podkastjournalistikk om boka.

Det ble debatt rundt både Tut & Mediekjør og Journalisten i fjor sommer, etter kunngjøring av et redaksjonelt samarbeid som innebar at Journalistens redaktør Roger Aarli-Grøndalen også skulle være ansvarlig redaktør for podkasten. Etter flere reaksjoner trakk podkasten seg fra planene.

Journalisten laget en egen artikkel med anonyme politiske journalister om «Partiet» noen dager før Tut & Mediekjør-episoden.

Powered by Labrador CMS