Medieomtalen var en stor belastning for Mikkel Eskil Mikkelsen, ifølge familien og forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Identifisering

Tok livet sitt: – Medie­omtale på et nivå som ikke lar seg forsvare

– En tragisk sak, sier mediene og forsvarer dekningen av sametingsråd. 

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 3 min

Advokat Mette Yvonne Larsen bekreftet i en pressemelding denne uka at tidligere sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen tok sitt eget liv 13. februar, 35 år gammel.

Pressemeldingen ble sendt ut etter ønske fra familien, og er sitert av flere medier.

Blant andre avisen Fremover skriver at familien ønsker å være åpne om hvilken belastning medieomtalen var for deres sønn, bror, onkel, slektning og venn.

– Omfattende omtale

Mikkelsen representerte Norske Samers Riksforbund (NSR) på Sametinget og var sametingsråd da han trakk seg fra vervet med øyeblikkelig virkning i november i fjor. Han var pågrepet av politiet og besittelse av overgrepsmateriale mot barn. Mikkelsen erkjente straffskyld og det var enighet om at saken skulle gå som en tilståelsessak.

Flere medier omtalte pågripelsen og siktelsen mot Mikkelsen, og ifølge forsvarer Larsen skal han han ha vært «svært tynget» av det hun kaller en omfattende medieomtale med bilder og fullt navn, skriver Aftenposten.

– Til tross for at han umiddelbart etter pågripelsen trakk seg som sametingsråd, og dermed ikke lenger hadde en fremtredende posisjon i samfunnet, fortsatte medieomtalen på et nivå som ikke lar seg forsvare, sier Larsen.

Hun understreker videre at Mikkelsen var siktet for nedlasting og deling av overgrepsmateriale der straffenivået ville ligget på noen måneder til ett års fengsel. Siktelsen var ikke utvidet på noe tidspunkt og politiet etterforsket ham heller ikke for andre forhold, avslutter hun.

– Tragisk sak

Blant mediene som dekket pågripelse og siktelse av Mikkelsen med fullt navn og bilder, er NRK Nordland og NRK Sápmi. 

Distriktsredaktør Vibeke Madsen forteller identifiseringen ble begrunnet med at han ble siktet for overgrepsmateriale, noe han erkjente straffskyld for, og som førte til at han gikk av som sametingsråd umiddelbart.

– Saken er av stor offentlig interesse siden han var sametingsråd og folkevalgt politiker med offentlig rolle og ansvar. Offentligheten har rett til å vite om eventuelle lovbrudd, sier hun til Journalisten.

Til sammen har NRK skrevet én artikkel i NRK Nordland og to hos NRK Sápmi om Mikkelsens sak. 

Vibeke Madsen forstår at dekningen har vært en stor belastning

På spørsmål om det samlede trykket av dekningen har vært for stor, svarer Madsen at de har stor respekt for belastningen som kan følge med omtalen.

– Man må balansere det mot allmennhetens rett til informasjon, og vi gjøre hele tiden grundige vurderinger. Dette er en tragisk sak og vi kan forstå at både siktelsen og identifiseringen er en stor belastning.

Tatt i betraktning pressens informasjonsplikt og Mikkelsens offentlige rolle, er det likevel slik at det i akkurat denne saken var et tydelig behov for identifisering, mener Madsen.

I en av NRK-sakene ble det i en listetittel (URL) slått fast at Mikkelsen var siktet for overgrep, en feil som Madsen sier var beklagelig.

– Det ble oppdaget ved en tilfeldighet av en av våre journalister, det ble gitt beskjed og så snart vi ble klar over det rettet vi feil og oppdaterte saken. Det har i praksis ikke vært synlig for leseren, siden det kun har stått i URL-en. 

Omfattende dekning

Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening (NR), Solveig Husøy, sier til Journalisten at i saker som omhandler kriminelle forhold vil medieomtale være en belastning uansett.

– Men medienes oppgave er å informere. Når folk med tillitsverv begår kriminelle handlinger, gjør det at saken har større interesse for offentligheten. Dette er også en sak der han har innrømmet forholdene. Når noen tar sitt liv, er det naturlig å lete etter årsaker. Men alle slike saker er sammensatte. Det er en fryktelig trist sak, sier hun.

Solveig Husøy sier samlet medietrykk alltid er et tema i norske redaksjoner.

Dette med medietrykk og omfattende dekning i kritiske saker er et tema mediene har blitt mer bevisste på gjennom flere år, fortsetter Husøy, som sier NR vet at det er et tema som blir diskutert i redaksjonene.

– I vår redaktørundersøkelse i fjor spurte vi for første gang om redaktører tar hensyn til samlet medietrykk, og det viste seg at det er et tema i redaksjonene. Det er alltid et tema som mediene diskuterer og er opptatt av, og som må veies opp mot offentlig interesse i en sak, fortsetter hun.

– Bør alltid trå varsomt

Avisa Nordland er også blant avisene som har omtalt saken mot Mikkelsen, og ansvarlig redaktør Stig Jakobsen sier til Journalisten at de har forsøkt å være ekstra skånsomme når det gjelder detaljer rundt bortgangen.

– Når noen i en høy politisk stilling plutselig ikke står i stillingen lenger, er det likevel på sin plass å informere om at det er tatt ut siktelse, sier han.

Litt på samme måte som om en stortingsrepresentant ikke skulle ha stått i stillingen sin, mener Jakobsen det er riktig å omtale hvorfor personen i dette tilfellet ikke lenger stod i stillingen. 

– Vi ønsker ikke å gå lenger i omtalen av det som har skjedd, enn det som føles nødvendig. Det er i alle fall viktig ikke å begynne å spekulere i forhold rundt det tiltalen går på. Aviser bør alltid trå varsomt, og det har AN ønsket å gjøre, blant annet med henhold til bildebruk og detaljer.

Man må ha i bakhodet at pårørende har det tungt, og at man ikke skal legge stein til byrden, sier Jakobsen.

– Men det er et informasjonsbehov når en sametingsrepresentant ikke er der lenger, avslutter han.

Powered by Labrador CMS