AVTALE: Aftenpostens Hilde Haugsgjerd og nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein signerer avtalen. Foto: Anne Tove Ørke

Avtale om spleiselag

Nasjonalbiblioteket og Aftenposten har underskrevet en digital samarbeidsavtale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er veldig fornøyd med samarbeidet og at vi nå har fått en avtale på plass, uttaler Hilde Haugsgjerd, konstituert redaktør i Aftenposten.

Avtalen, som blir offentliggjort på Norsk Redaktørforenings landsmøte i dag fredag 24. april, omhandler punkter om både digital avlevering av avis, spleiselag på historisk arkivmateriale, rettigheter og teknologi.

– Det er mange detaljer som fortsatt gjenstår å få på plass, men denne avtalen sikrer at verdifullt historisk materiale blir tilgjengelig for kommende generasjoner, sier Haugsgjerd.

Tror på flere

Nasjonalbiblioteket har allerede en samarbeidsavtale med NRK, men ser på Aftenposten-avtalen som et viktig skritt videre.

– Vi har i en prøveperiode hatt digital avlevering av aviser fra Aftenposten og Adresseavisen til Nasjonalbiblioteket. Når avtalen med Aftenposten nå er på plass, regner vi med at mange flere vil følge etter, kommenterer nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein.

Fornuftig ressursbruk

Hun framhever at et samarbeid bidrar til gode prioriteringer og effektiv og fornuftig ressursbruk.

– Det gjør digitaliseringsjobben vår av Medie-Norge lettere.

Avtalen kommer som en logisk konklusjon etter at partene allerede har jobbet sammen i tre år med å digitalisere Aftenpostens aviser siden starten i 1860. Selv om detaljer rundt rettigheter og bruk gjenstår å få på plass, er det likevel klart at Nasjonalbibliotekets brukere, med avtalen på plass, vil få en enklere tilgang til Aftenpostens historiske arkiv.

– Den inngåtte avtalen er selvsagt innenfor den rammen som sikrer rettighetshaverne deres avtalefestede rettigheter, forsikrer Skarstein.

Powered by Labrador CMS