Ifølge AP er det journalisten Jeremy Scahill (t.v), medgrunnlegger av nyhetsnettstedet The Intercept, som har mottatt informasjonen. Mannen til høyre på bildet har ikke noe med den aktuelle saken å gjøre. Arkivfoto: Reuters / NTB scanpix
Ifølge AP er det journalisten Jeremy Scahill (t.v), medgrunnlegger av nyhetsnettstedet The Intercept, som har mottatt informasjonen. Mannen til høyre på bildet har ikke noe med den aktuelle saken å gjøre. Arkivfoto: Reuters / NTB scanpix

Tidligere etterretningsansatt i USA tiltalt for å ha lekket hemmelig informasjon til journalist

Skal ha overlevert al-Qaida-dokumenter.

Publisert   Sist oppdatert

En tidligere amerikansk etterretningsanalytiker er tiltalt for å ha lekket hemmelige dokumenter om militæroperasjonen mot al-Qaida til en journalist.

Daniel Everette Hale (31) fra Nashville i delstaten Tennessee ble pågrepet torsdag morgen, og skal i første omgang møte i retten der, selv om tiltalen er utstedt fra Alexandria i Virginia.

Den tidligere etterretningsanalytikeren er tiltalt for å ha skaffet og lekket informasjon om det amerikanske forsvaret, samt for å ha stjålet myndighetenes eiendom.

Jobbet for regjeringen

Ifølge tiltalen jobbet Hale som etterretningsanalytiker for det amerikanske luftforsvaret, og var senere tilknyttet National Geospatial-Intelligence Agency (NGA), en etat underlagt det amerikanske forsvarsdepartementet med ansvar for geografisk etterretning.

Han skal ha begynt å kommunisere med journalisten i 2013 da han var i luftforsvaret, og fortsatt kontakten etter at han gikk til NGA.

Til sammen skal Hale ha lekket elleve topphemmelige eller hemmelige dokumenter til journalisten og hans nyhetsnettsted. Disse ble senere publisert enten delvis eller i sin helhet.

Al-Qaida

Blant de angivelig lekkede dokumentene er en hemmeligstemplet skisse over USAs militæraksjon mot al-Qaida i utlandet, og et hemmelig PowerPoint-side om «effektene av militærkampanjen mot al-Qaida i utlandet».

Journalisten som skal ha mottatt dokumentene er ikke identifisert i rettspapirene, men ifølge AP gjør detaljer i tiltalen det klart at det dreier seg om Jeremy Scahill, medgrunnlegger av nyhetsnettstedet The Intercept.

De publiserte blant annet i 2015 en artikkel med tittelen «The Assasination Complex», som var basert på «en ansamling hemmelige lysbilder som gir et innblikk i USAs militære operasjoner».

Scahill ga også ut en bok i 2013 med tittelen «Dirty Wars», der USAs bruk av droner for å angripe mål som den amerikanskfødte al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki var omtalt.