Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– Vi kan ikke si oss annet enn fornøyd. Vi fikk et flatt tillegg til alle på 20.120 kroner, inkludert det sentrale tillegget på 10.500. Det gjør at vi havner på 3,2 prosent i snitt, sier klubbleder Tone Angell Jensen til Journalisten.
Det flate tillegget betyr at de lavest lønnede journalistene får opp mot 3,9 prosent i lønnstillegg, mens de best betalte får litt mindre. Ifølge Jensen er Nordlys-oppgjøret foreløpig det aller beste i Amedia.
– Det var det beste Amedia-oppgjøret i slutten av september, da vi kom i havn. Det er naturlig siden vi er en av de fire største avisene, både i opplag og økonomi, mener hun.
Diktat hos konkurrenten: – Trist
Samtidig som Nordlys leder an lønnsmessig i årets lokaloppgjør i Amedia, så måtte konkurrenten ta til takke med lønnsdiktat i årets lønnsoppgjør, slik Medier24 først omtalte.
Lørdag meldte Journalisten at fire journalister sa opp jobben i løpet av én uke, og at en fjerdedel av redaksjonens NJ-organiserte skal forsvinne. Én av dem har fått ny jobb i Nordlys, og følger dermed etter flere journalister som har bevegd seg fra iTromsø til Nordlys de siste årene.
Klubbleder Christer Pedersen mente blant annet at flere lønnsdiktat, og høyt produksjonspress, har bidratt til at journalister har forlatt iTromsø.
Nordlys' klubbleder Jensen unner ingen et lønnsdiktat.
– Det er trist for alle journalister når man opplever et lønnsdiktat. Det er trasig å høre. Vi har prøvd å unngå det. For noen år tilbake fikk vi også et diktat. Men verken vi, iTromsø eller andre har reelle sanksjonsmuligheter mot et diktat. Det er trasig. Så vi er veldig fornøyd med at vi unngikk det, sier hun.
Klubblederen viser til at produksjonspresset i Nordlys også er høyt, men at stemningen ellers er bra.
– Vi har hektiske dager og det er en stressende jobb for oss, som for veldig mange andre i bransjen. Vi er aldri mer folk enn vi må være. Kanskje litt færre. Men sånn er jo hverdagen. Vi er jo i en tøff bransje.
Annonse
Trend på rundt 3,2 prosent
Konserntillitsvalgt Eva Stenbro i Amedia bekrefter også at hennes tall viser at Nordlys har fått det foreløpig høyeste oppgjøret i år. Hun varsler at det ellers både er misfornøyde og fornøyde klubber i år, hvor lønnsoppgjørene varierer.
– Jeg noterer meg at trenden ligger på rundt 3,2 prosent. Jeg vet at det er en del misnøye rundt omkring, fordi de tillitsvalgte opplever at dette er en ramme som er låst fra styre og konsern, sier hun til Journalisten.
Hvert år blir det satt en ramme i forhandlingene mellom NHO og LO/YS. I år ble de to partene enige om en ramme på 3,2 prosent, og denne rammen er ofte førende for flere av forhandlingene i mediebransjen.
– 3,2 prosent er greit i dagens virkelighet, men vi har hatt veldig mange dårlige lønnsoppgjør inntil helt nylig. Det viktige for meg er at alle får en reell lønnsoppgang. Og så har vi aviser som leverer ulikt. For dem som leverer bra er det grunn til å gi mer enn 3,2 prosent, fortsetter hun.
Hun mener at flere år med dårlige lønnsoppgjør gjør at kun skippertak vil føre dem på rett spor.
– Forventer du et skippertak i fremtiden?
– Jeg synes alle fortjener et godt lønnsoppgjør uansett. Men om jeg forventer skippertak? Jeg forventer at aviser som går bra skal ha ganske gode lønnsoppgjør, sier hun.
– Folk jobber virkelig hekken av seg, og står på og jobber hardt for å få ting til å gå i hop rundt omkring. Det skal også vises på lønnsoppgjøret, konkluderer hun.