Ammar Al-Hamdan. Her under PSTs pressekonferanse i sommer. Foto: Martin Huseby Jensen.
– Vi håper til det siste
Forhåpentlig blir ikke Ammar al-Hamdan torturert. Gaddafis regime hater al-Jazeera, sier den norske journalistens sjef.
– Vi håper det skal gå bra, sier Ammar al-Hamdans kollega Samir Shatara til Journalisten. Han leder TV-kanalens Oslo-kontor.
Det er dagen etter at nyheten om at New York Times’ journalister er sluppet fri ble kjent. Shatara sier han ikke har hørt mye nytt om tilstanden til al-Hamdan og de andre to al-Jazeera-kollegene og en frilanser som holdes fanget, angivelig av Muammar Gaddafis nest eldste sønn Saif.
– Vi er ikke helt sikre på om det er han som holder dem, men det er det vi er blitt fortalt. Uansett er ikke det det viktigste. Det viktigste er at de har det bra, at de ikke lider, og at de snart slippes fri.
Farlig
Samir Shatara forklarer at en av de frigitte journalistene har fortalt at han har sett de andre journalistene som holdes fanget, og at de etter forholdene skal ha det bra.
Å være al-Jazeeras utsendte i Libya kan være farlig. Shatara forklarer at styret i Libya virkelig hater nyhetskanalen og tror det er grunnen til at deres folk fortsatt holdes fanget etter 13 dager, mens New York Times’ journalister ble sluppet fri etter bare noen få dager i fangenskap.
– Trolig vil de slippe våre fri først når de virkelig må, sier han.
Forbannelsen understrekes av at regimets ledere bruker nyhetskanalens navn flere ganger i sine kunngjøringer. Der påstås det at Al-Jazeera lyver og at nyhetskanalen er mot det libyske folk.
Tortur
Ammar al-Hamdan er norsk statsborger og gift med journalisten Yngvil Mortensen. Hun ønsker ikke å kommentere situasjonen.
Shatara håper og tror at hans kolleger ikke blir utsatt for tortur.
– Jeg tror ikke de vil torturere dem nå, kanskje i starten, men ikke nå. De er jo journalister og ikke soldater. Men det kan være at de kanskje bruker dem som skjold. Gaddafi er uten skrupler, han har dept sine egne folk … hvem blir Ammar for ham da. Kanskje ender det med at han dreper dem, eller en av dem, når han mister alt. Som en slags siste seier. Hvem vet. Vi håper at det går bra, og at Ammar kommer tilbake til oss.
Hardt
Også norsk UD er involvert i arbeidet med å få Ammar al-Hamdan frigjort. Shatara forklarer at de har veldig god dialog med UD, og nær sagt daglige samtaler med departementet uten at UD går i detaljer om hvem de snakker med.
– Jeg kan ikke si noe om hvordan vi jobber, men både vi og al-Hamdans arbeidsgiver jobber hardt for å få til en løsning, sier pressetalsmann Frode O. Andersen i UD.
Bidrag
Også norske journalister har forsøkt å bidra så godt de kan til en løsning. Shatara forteller om journalister som har vært i kontakt med ham og har tatt telefoner til alle mulige hold i håp om å kunne hjelpe. Shatara sier at det ikke handler om hvor man jobber, men hva man jobber med.
– Al-Jazeera arbeider ikke bare for Al-Hamdan fordi han er en av våre, men fordi det kan skje med alle journalister. Da Pål Refsdal ble tatt til fange arbeidet vårt kontor i Kabul med å få satt ham fri. Jeg er sikker på at journalister også i Norge arbeider for al-Hamdan så godt de kan.