Amnesty International håper på bedring i Kina
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Det blir storinnrykk av medier i Beijing neste år. Men kårene for menneskerettigheter og ytringsfrihet er langt fra så gode som myndighetene lovte de skulle bli da Kina fikk tildelt sommer-OL for 2008.
Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs sier at man har sett noen, men ikke særlig mange, av de forbedringer Kina uttrykkelig lovte da de fikk OL-arrangementet for 2008.
– Pressen må kjenne sin besøkelsestid. Det tar lang tid å jobbe fram de gode sakene i Kina, uttalte Egenæs da Amnesty, Norsk Journalistlag og Norske P.E.N. nylig rettet en sterk henstilling til norske medier om å rette fokus mot menneskerettighetssituasjonen i Kina i forbindelse med OL der neste år.
Utenlandske journalister får nå reise hvor de vil uten å søke på forhånd, og de kan snakke med og intervjue folk fritt. Men de nye reglene gjelder ikke kinesiske journalister, og hva som skjer med reglene etter OL er usikkert.
En fersk rapport fra Foreign Correspondents Club of China (FCCC) viser dessuten at 40 prosent av 163 FCCC-medlemmer som har svart på en spørreundersøkelse har opplevd «uønskede hendelser» siden nyttår. Tilfellene gjelder trakassering og overvåking av kilder, arrestasjoner, offentlig irettesettelse og vold mot utenlandske journalister, deres lokalt ansatte og kilder.