Milliardmaskinen og den papirløse
Sjefens avgang og bloggerne har preget Journalisten denne uken.
Hver lørdag ønsker Journalisten å gi deg en kort oppsummering av de viktigste sakene fra vår nyhetsuke. Her er uke 3.
Olufsen går av
Fra første mars tar Torry Pedersen over som toppsjef i VG, mens Bernt Olufsen forsvinner inn i Schibsted hvor han skal arbeide med redaktørforum og Schibsted Journalism Award. Og selv om adrenalinfaktoren faller brått, mener han at det alltids er ting å ta seg til.
– Jeg har en twitter-profil hvor det står runner, fotballfanatiker og kokk. Det gir vel et hint.
Les mer.
Torry tar over
Han har vært nyhetsredaktør i papiravisen, eneleder i VG Multimedia og snart sjef for hele VG-huset. Torry Pedersen omtales av mange som en visjonær. Nå begynner jakten hans etter den rette ledergruppen.
Les mer.
Ulovlig innvandring
Arrestasjonen av den papirløse Maria Amelie satte tonen for nyhetsdekningen denne uken. Det begynte med Trygve Hegnar som kritiserte mediene for deres dekning av pågripelsen og den mulige utvisningen. Men det var det flere som var uenige i og mente at det ikke hadde vært noen Amelie-kampanje i pressen.
Dagen etter det blir det kjent at om det ikke har vært kampanje, så i hvert fall dekningen vært noe ukritisk. For Agderposten sendte ut en artikkel om at en asylsøker siktet for narkosalg ble løslatt fra fengsel fordi Trandum var fulgt, og at det skyldtes pågripelsen av Maria Amelie. Etter tjue minutter gikk saken landet rundt. Problemet var at den ikke var sann.
Les mer.
I retten
Bente Bjørndal har siden høsten 2009 kjempet for å få gjort sin oppsigelse ugyldig. I fjor kjempet hun seg gjennom tingretten mot sin arbeidsgiver DN Nye Medier. Tingretten mente at DN ikke hadde noen saklig grunn til å si henne opp, og dømte nettselskapet å gi Bjørndal jobben tilbake.
I lagmannsretten kom det fram at daværende publisher Svein-Thore Gran halvannet år før oppsigelsen var svært fornøyd med innsatsen hennes.
NJs advokat August Ringvold argumenterte at DN Nye Mediers utvelgelseskriterier var å anse som vilkårlige og useriøse.
Les mer.
Habile fotografer
Så var listen med de 27 premierte pressefotografene klar. Det satte i gang en voldsom diskusjon, som enkelte så på som storm i vannglass, om habiliteten til juryen.
Les mer.
Blogg
Den tredje uken i det nye året har også vært sterkt preget av Journalistens bloggere, som igjen også har vært preget av Maria Amelie.
Mest preg har nok =Oslos redaktør Anlov Mathiesen satt. Med bloggen Grov propaganda for søte Amelie har han satt i gang en debatt på våre nettsider vi aldri før har sett maken til. Interessen for å drøfte pressens rolle er stor. Så også da den tidligere fagforeningsmannen Rolf Utgård la ut bloggen Pressen og Amelie. Mens Mathiesen i sin blogg var kritisk til at pressen løp i flokk, var Utgård ikke bekymret for pressens arbeid.
En som derimot var og er bekymret for pressens arbeid er kommunikasjonsrådgiver Jan Erik Fåne. Han opplever at pressen er veldig navlebeskuende og stilte spørsmål ved nettopp dette i sin blogg Medienes navlebeskuelse.
I tillegg er det mange flere store og mindre mediesaker som vi har fortalt om på våre nettsider, og det er nettopp der dere finner nyhetene fra hele Medie-Norge.
God helg!