Takket være Fritt Ord-midler blir det mange London-turer på nettredaktørene Jan Erik Mustad og Trine Andersen. Foto: Emil L. Mohr

Derfor så de behov for et nytt nettsted som skriver om britisk politikk

britiskpolitikk.no viser vei i virvaret med Annette Groth på laget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«The Chequers Plan», «Backstop», «Norway Plus»: Det er lett å gå seg vill i Westminsters begrepsjungel for tida. Men takket være en nystartet nettside finnes det hjelp – på norsk.

– britiskpolitikk.no er et nettsted for alle med interesse for britisk politikk, samfunnsliv og kultur, sier ansvarlig redaktør Trine Andersen (62) til Journalisten.

– Jeg så at amerikanskpolitikk.no gjorde det bra, og tenkte: «Hvorfor finnes det ikke noe tilsvarende for det britiske?» I lys av brexit er det all grunn til å prøve å skape orden og forklare hva som skjer. Det er jo fryktelig komplisert, konstaterer hun med gråværsutsikt til Parlamentshuset fra Themsens søndre bredd.

«Rask og riktig»

Andersen, som har lang reportererfaring fra NTB, har alliert seg med akademikerne og redaktørene Jan Erik Mustad og Øivind Bratberg. Sammen med NRK-ringrev og bidragsyter Annette Groth satser trioen på å holde nordmenn – ikke minst journalister – oppdatert på forholdene i Øyriket.

Status per 18. desember er snaut 5000 brukere, ifølge deres egne tall. I tillegg kommer Facebook-sida som snart teller 1000 følgere. Meningen er at den skal tilby kjappe nyhetsmeldinger, mens modersida øser av dybde og bakgrunn.

– I min egen journalistkarriere har jeg savnet et sånt nettsted hvor du kan innhente informasjon raskt og riktig, forteller Andersen, og snakker blant annet varmt om kalenderspalta som peker mot nøkkelhendelser i det politiske landskapet.

– Her kan du finne ut når det er parlamentsvalg neste gang, når skottene skal stemme, når det skal velges ny London-borgermester, uten å måtte google. Og det du finner hos oss, skal du kunne være trygg på at stemmer. Jeg legger ikke ut noe uten at Jan Erik går god for faktagrunnlaget.

Fire nasjoner

Mustad (53) jobber til daglig som førstelektor i engelsk ved Universitetet i Agder. Han synes ikke det er vanskelig å forsvare lidenskapen sin for britisk politikk, selv i en tid der den framstår som lettere parodisk.

– Britene har en veldig annerledes politisk kultur, knyttet til det sosiale og historiske, enn vi har hjemme. Jeg tror det er viktigere enn noensinne å forklare og formidle hva som foregår, noe denne sida er et egnet utgangspunkt for, sier han.

– Det finnes nemlig orden i kaoset – til tross for at det virker kaotisk nå, og til tross for at alt tilsynelatende handler om brexit. Storbritannia består av fire nasjoner og 64 millioner mennesker. For de fleste av dem er ikke det som skjer i London, av størst betydning. Ideen er å prøve å balansere «Westminster-bobla» med andre ting, ved å tilby kultur- og samfunnsstoff fra de andre regionene, tilføyer Mustad.

Glasgow og Belfast

Fritt Ord har bevilget 150.000 kroner til prosjektet både i 2018 og 2019. Dermed er det blitt ti storbritanniaturer på Andersen & Co. i år.

– Vi tar ikke ut lønn, men har hatt en del oppstartskostnader til design, logo og teknisk utstyr, forteller hun.

– Resten går med til å reise. Eksempelvis var vi i Glasgow under Det skotske nasjonalistpartiets landsmøte, og i Belfast under jubileet for Langfredagsavtalen. Typisk lager vi små videosnutter til Facebook, hvilket er noe av det mest populære vi gjør, fortsetter Andersen, som planlegger å trappe opp britiskpolitikk.no idet hun gir seg i NTB etter endt julevakt.

I kraft av det nye hjertebarnet er hun også blitt kalt inn som ekspertkommentator i etermediene i vinter. En uttalt vårambisjon er å styrke satsinga med egen podkast.

Bordet fanger

Så til millionspørsmålet: Hva blir enden på Brexit-visa?

Mustad griper ordet.

– Det vet vi ikke. Alt vi kan si, er at det er usikkert – rett og slett fordi avtalen som ligger på bordet, er den eneste som er aktuell, påpeker han.

– Den må stemmes over før 21. januar, hvis britene skal ut 29. mars. Frykten i regjeringa er at avtalen blir stemt ned, noe det er gode sjanser for. I så fall går Storbritannia ut av EU uten en avtale. Men så er det disse alternativene som svirrer i lufta: Det ene er en ny folkeavstemning for å komme ut av dette «deadlocket» som hele miljøet lider av. Det andre er at Labour og Det skotske nasjonalistpartiet fremmer mistillitsforslag i Underhuset og feller regjeringa.

Powered by Labrador CMS