APF splittet om Valla-støtte

Medlemmer i Arbeiderbevegelsens Presseforbund (APF) er splittet i synet på forbundslederens offentlige støtte til Valla.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

APF-leder Eva Grønseth tilkjennega sin tiltro til Valla som leder for Aps valgkomité i VG mandag.

Til Journalisten.no forklarer APF-lederen at hun mener det var greit å flagge tillit til Valla slik saken har utviklet seg. Støtteerklæringen ble uformelt diskutert i APF-ledelsen på forhånd, og det har ikke vært noen reaksjoner fra medlemmene i etterkant, opplyste Grønseth.

Vanskelig

Men ikke alle journalistene som er APF-medlemmer setter pris på at forbundet går ut med et bestemt syn.

– Nei, jeg synes ikke det er greit. Kombinasjonen fagforeningsleder og offentlige uttalelser om en sak vi alle skriver om er vanskelig, sier politisk journalist i Avisa Nordland, Anne Grenersen, som også synes det er en spesiell situasjon å ha en journalistkollega som møter i LOs representantskap.

– Hun må jo holde tilbake informasjon både til egen avis og til andre. Dette er et veldig godt eksempel på dilemmaet journalister kommer i når man går aktivt inn i lag og organisasjoner, sier Grenersen.

– Du er jo selv medlem i APF?

– Ja, men her ligger vi veldig lavt. APF møter ikke i LOs representantskap her i byen og vi deltar aldri aktivt på noe vis. Det å være journalist er en så spesiell jobb i forhold til faglig virksomhet at man er nødt til å legge noen begrensninger for seg sjøl.

Opptrer riktig

Politisk redaktør i pressebyrået ANB, Øivind Nielsen, påpeker at det med åra er blitt mer og mer problematisk for journalister å gå ut med politiske standpunkter.

– Men så lenge Grønseth uttaler seg som faglig representant, og ikke selv dekker LO som journalist, mener jeg hun opptrer riktig, sier Nielsen, som heller ikke synes hun burde tydd til «ingen kommentar».

– Som forbundsleder må hun ta stilling og da er det vanskelig å si ingen kommentar. Og vi journalister vil jo ha åpenhet, påpeker Nielsen.

Ikke blande

ANB-kollega Kjell Werner har ingenting imot at Grønseth flagger sitt syn på LO-lederen. Han viser til at APF har vært med på å velge Valla og fortsatt må få lov til å ha en mening om henne.

– Grønseth må kunne svare ja eller nei på om hun har tillit til Valla som LO-leder. Og hun må selvfølgelig kunne bekrefte at hun stiller seg bak vedtaket i representantskapet, sier Werner.

– Men vi journalister skal ikke blande oss inn i hvem som sitter i Aps valgkomité, heller ikke forbundslederen i APF. Det er en partisak og det var uheldig at Grønseth uttalte seg om dette.

Ut av Ap

Journalist Terje Andresen i Sarpsborg Arbeiderblad har ingen innsigelser mot at forbundslederen gir sine meninger til kjenne.

– En forbundsleder må få lov å ha synspunkter, men om jeg er enig i dem er noe annet.

– Hva mener du?

– Jeg hadde håpet at APF var klarere på å skille mellom LO og Ap. Og forbundet burde være blant dem som går foran i kampen for at Valla ikke skal ha verv i Ap, men rendyrke sitt lederskap i LO, sier Andresen.

APF er fullverdig medlem i LO. Det innebærer rett til å møte i LOs sekretariat, representantskap og på LO-kongressen. I tillegg sitter forbundets medlemmer i konsernstyret i A-Pressen.

Powered by Labrador CMS