Rådgiver Trond Idås i Norsk Journalistlag. Foto: Glenn Slydal Johansen

Vil ha ditt svar

Denne uken får alle NJ-medlemmer arbeidsmiljøundersøkelsen i innboksen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er fjerde gang siden 1980 at NJ gjennomfører arbeidsmiljøundersøkelsen blant de vel 9.000 medlemmene. Et av temaene i år er omfanget av trusler og sjikane mot journalister.

Trusler

– Det er tema som har vært oppe på journalistfaglige konferanser som Skup og Hell. Vi vet lite om det, men tror det har økt med de sosiale mediene, sier rådgiver Trond Idås i NJ.

Han søker blant annet svar på hvordan redaksjonene og politiet følger opp eventuelle trusler, og i hvilken grad journalister er utsatt for fysisk vold.

24/7-journalisten

Et annet tema er hvordan livet som 24/7-journalist er. NJ vil vite hvilken betydning det har at arbeidstid og fritid sklir mer over i hverandre med fremvekst av teknologi som smarttelefoner, som kan levere jobb-e-post døgnet rundt. 

– Hvordan er forholdet mellom privatliv og jobb? Er det interesse for jobben eller forventninger fra sjefen som ligger bak, nevner Idås som spørsmål NJ ønsker svar på.

De siste årenes nedbemanning i mediebransjen er også et tema. Her vil NJ vite hvilke konsekvenser det har og om det går i positiv eller negativ retning.

– Eller har det betydning i det hele tatt, spør Idås.

Modernisert

Rådgiveren sier at årets undersøkelse er betydelig modernisert fra den for ti år siden. Som eksempel nevner han at det i år fokuseres mer på trivsel på arbeidsplassen.

– Det dreier seg om den relasjonelle kontakten. Tidligere er det fokusert på fysiske ting som bord, stoler og skjermen. Nå er vi mer opptatt av tillit, respekt og det å få gode tilbakemeldinger på det du driver med, sier rådgiveren.

Politikk

Resultatene skal brukes til å forme NJs arbeidsmiljøpolitikk de kommende årene. Idås sier at den forrige runden avdekket midlertidigproblematikken og satte dette på dagsorden.

– Vi vil bruke resultatene i det løpende arbeidsmiljøarbeidet, som kursing i NJ og rådgivning i bedriftene. Vi vil også bruke det inn mot tariffoppgjørene.

Idås legger også til at dataene får verdi i et historisk lys.

Tar en halvtime

Undersøkelsen gjennomføres via Questback, og svarfristen er 23. juni. Det tar mellom 20 og 30 minutter å besvare den.

Analysen av materialet gjøres i samarbeid med Arbeidsforskningsinstituttet (AFI), som også har vært med i tidligere runder. AFI trenger høsten på å jobbe med den, og målet er at komplette resultater presenteres på landsmøtet 12. til 14. mars neste år. 

Det var NJs landsmøte som i fjor med knepent flertall, 73 mot 69 stemmer, besluttet at NJ skulle gjennomføre undersøkelsen innen neste landsmøte. NJs politiske ledelse og flertallet i landsstyret, som heller ønsket å prioritere en ny undersøkelse av journalistisk kvalitet, gikk på et nederlag i avstemningen.

Alene

I fjor høst jobbet NJ for å få med Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening til å spleise på undersøkelsen. De sa imidlertid nei, og NJ måtte derfor øke rammen for prosjektet fra 350.000 kroner til en halv million kroner. 

Norsk Redaktørforening er imidlertid med på den delen som undersøker mulige trusler og sjikane mot journalister. 

Powered by Labrador CMS