Skup destruerte DN-rapport

Finansmannen Arne Fredly ber Skup-leder Håkon Haugsbø om innsyn i metoderapporten Dagens Næringsliv trakk tilbake. Men juryen har slettet dokumentet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I et brev til ledelsen for Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse krever Fredly, via sin advokat Kyrre Eggen, innsyn i DNs metoderapport. Investoren har varslet søksmål mot DN, med krav om erstatning og oppreisning, etter at avisa på slutten av fjoråret kjørte en serie kritiske artikler om Fredly og hans børsoperasjoner. Fredly mener han ble utsatt for ulovlige ærekrenkelser, og artikkelserien er også meldt inn til Pressens Faglige Utvalg.

Trakk rapporten

DN sendte inn en metoderapport kalt «Rapport fra innsiden» som kandidat til årets Skup-pris. Rapporten omhandlet blant annet serien om Fredly. Kort før Skup-konferansen 11. – 13. april trakk DN tilbake bidraget og rapporten, fordi den ifølge avisa inneholdt informasjon som var problematisk i forhold til kildevernet.

Skup har derfor ikke publisert DNs metoderapport sammen med de øvrige bidragene til årets pris. Likevel krever Fredly innsyn i rapporten, fordi han mener den kan ha betydning for hans rettskrav mot DN.

«Om metoderapporten er trukket fra konkurransen bør ikke dette få betydning for rett til innsyn. Fredly vil om nødvendig be om at domstolene utferdiger pålegg for å få innsyn i metoderapporten», skriver advokat Eggen i brevet til Skup.

Ber om bevissikring

Eggen ber om at stiftelsen uansett ikke destruerer DN-rapporten. Han råder Skup til å beholde en kopi i sine arkiver, «slik at dokumentet kan fremlegges og bevis ikke går til spille». Eggen viser til straffelovens paragraf 132, som forbyr ødelegging av bevis.

– Fredly henvender seg til feil adresse. For det første ble DNs bidrag trukket fra juryering. For det andre har DN bedt Skup om å destruere den aktuelle rapporten, og det har vi gjort, sier Skup-leder Håkon Haugsbø.

Skup har redegjort for situasjonen i et svarbrev til advokat Eggen. Ifølge Haugsbø har Eggen i et nytt brev fastholdt kravet om at Skup ikke ødelegger bevismateriale.

– Han antyder vel at vi fortsatt sitter på rapporten, framholder Haugsbø.

Fortrolig materiale

Lederen av Skup-juryen, Fritz Breivik, understreker at juryen forholder seg strengt til Skups statutter.

– Der står det at metoderapporter skal behandles som fortrolig materiale inntil Skup-prisen er utdelt. Det skal være mulig å trekke et prosjekt, hvis man har grunner til det. Både journalistene selv og vi i juryen har erfaring for at man kan være litt rask på labben i rapportene, for eksempel ved å bryte med kildevernet. Derfor er vi veldig nøye med å forholde oss til fortrolighetsavtalen. Det betyr at hvis noen trekker rapporten sin, så har vi ikke noe materiale når prisen skal deles ut, sier han.

Også Breivik poengterer at DN er rett adresse for Fredly, og ikke Skup. Selv kan Breivik ikke huske å ha opplevd noe liknende krav.

Powered by Labrador CMS