Illustrasjonsfoto: crestock.com

«Mot norrmalt»

Det er mer ekstremvær i norske medier enn i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Visste du at begrepet ekstremvær ble brukt i norske medier 2529 ganger i fjor? Det er en formidabel økning fra 2004 da begrepet forekom 255 ganger. Mye tyder på at nettet har bidratt sterkt til denne utviklingen, men i fjor ble begrepet brukt 1267 ganger av papiravisene og 1256 ganger på nett, viser tall fra Atekst.

Etter å ha blitt gjort oppmerksom på norske mediers begeistring for begrepet ekstremvær av Geir Holen på twitter, tok vi kontakt med dem som følger værutviklingen.

Endring

Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt forteller at definisjonen av ekstremvær ikke har endret seg i løpet de siste ti årene.

– Definisjonen på ekstremvær er slik jeg kjenner den akkurat samme som før. Det betyr vær som truer liv og betydelige områder. Slik som stormen Ask nå gjør i Nord-Norge. Vi har heller ikke noen indikasjoner på at været er blitt mer ekstremt, sier Hygen.

Klimaforskeren forteller at det er flere årsaker til at begrepet er kommet såpass sterkt inn i spaltene. Og han mener at Meteorologisk nok må ta noe av skylden, etter å ha deltatt i NRKs ekstremværuke.

– Der ble begrepet brukt mye, også når det ikke var ekstremvær. Mediene er nok heller ikke blitt mindre ivrige på begrepet.

Ulv

Hygen forklarer at man på Meteorologisk er tilbakeholdne med å kalle været ekstremt. Han mener at stormen Ask, som fikk Nord-Norge til å stanse opp ett døgn, fortjente betegnelsen.

Klimaforskeren ser en fare for at begrepet fort kan bli vannet ut.

– Det kan blitt litt ulv-ulv-tendens her. Men det har også har vært tilfeller hvor vi burde brukt det, som under flommen midtvinters i Trøndelag for et par år siden.

Vanner

Også redaktør Morten Abel i Aftenposten ser en fare for at begrepet blir misbrukt. Gjennom de siste ti årene er det nettopp hans avis som topper listen over «ekstremister».

– Det er klart at jo mer man bruker det, jo mer står man i fare for å vanne det ut.

En kjapp gjennomgang av treffene viser at det blant annet er brukt i innsendte kronikker av NUPI-direktør Jan Egeland. Aften skrev nylig at Bergensbanen ble stengt på grunn av snø. Også her dukket begrepet opp.

– Det kvalifiserer neppe for ekstremvær, selv om det er utenfor normalen. Jeg kan være enig med deg i at det er gått litt inflasjon i det.

Søket i Atekst tar ikke høyde for hvilken sammenheng ordet er brukt i.

Powered by Labrador CMS