Jan Ove Årsæther, nyhetsredaktør i TV 2. Foto:Kathrine Geard

– En større sak om politikeren var fra Ap eller KrF

Nyhetsredaktør Årsæther mener TV 2 var innenfor det etiske regelverket da de brukte skjult kamera.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TV 2 satte dagsorden da de med hjelp av skjult kamera avslørte stortingsrepresentant Bård Hoksruds kjøp av seksuelle tjenester i Riga.

Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther sier til Journalisten at kanalen gjennom tipser hadde en indikasjon på at formålet ved selve reisen til Riga innebar ulovlige handlinger. Derfor sendte de sine medarbeidere over for å dekke dette, dersom det skulle finne sted.

Større enn Frp

Årsæther sier at det ikke var partitilhørigheten som var grunnen til at TV 2 reiste til Riga.

– Det ville vært en enda større sak og enda mer oppsiktsvekkende dersom dette var en representant for KrF eller Arbeiderpartiet, svarer han.

Saken har reist debatt om hvor grensen går for hva journalister skal avdekke. Flere representanter fra Frp, deriblant tidligere partiformann Carl I. Hagen, har uttalt at Hoksruds kjøp av sex er et privat anliggende.

Flere momenter

TV 2s nyhetsredaktør forteller at det er flere forhold er lagt til grunn i vurderingen av denne saken. Blant annet Hoksruds posisjon, hans sentrale verv, at loven om sexkjøp er relativt ny og spørsmål om liv og lære.

Det var et moment at en rekke Fpu-medlemmer deltok på turen, og at Frp legger stor vekt på p bekjempe kriminalitet.

– I tillegg valgte han å innrømme det og var klar på at dette måtte han står for.

Innenfor regelverket

Politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten sier til egen avis at TV 2s metoder i denne saken er helt på kanten og verdt å diskutere.

– Skjult kamera er nesten alltid på kanten og en unntaksmetode, svarer Årsæther og utdyper:

– Etikk er skjønn. Den eneste fasiten og presedensen vi har å rette oss etter, er praksis i PFU. Et lovbrudd utført av en så sentral person mener vi er innenfor det. I tillegg er det slik at skjult kamera brukte vi mot den prostituerte, som var anonymisert. Dette var den eneste måten å få dokumentert fakta på.

Powered by Labrador CMS