Trond Giske slipper å dele et talemanus, har Sivilombudsmannen avgjort. Foto: Martin Huseby Jensen

Giske fikk viljen sin

Slipper å dele manus, men får smekk av Sivilombudsmannen for lang saksbehandlingstid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I fjor høst klagde frilansjournalist Bente Bjercke Nærings- og handelsdepartementet (NHD) inn for Sivilombudsmannen fordi hun ble nektet innsyn i manuskriptet til en tale som statsråd Trond Giske hadde holdt.

Departementet har somlet med å svare ombudsmannen. Tidligere i februar ble det kjent at ombudsmannen har sendt fire brev til departementet.

Overprøver ikke

Nå, nesten fire måneder etter at talen ble holdt, er saken avgjort. Frilansjournalisten får ikke se manuskriptet til talen. Årsaken er at ombudet støtter departementet. NHD mener manuset er et internt dokument fordi det er den avholdte talen som er den endelige og offisielle versjonen.

– Etter en gjennomgang av de aktuelle dokumentene, har jeg ikke funnet holdepunkter for at ytterligere undersøkelser vil kunne føre til rettslige innvendinger mot departementets konklusjon om at dette manuskriptet til statsrådens tale vil kunne regnes som et internt dokument, heter det i svaret fra Sivilombudsmannen til Bjercke.

Ombudet mener de ikke skal overprøve departementets vurdering fordi det dreier seg om forvaltningsskjønn.

– Gjennomgangen her har ikke avdekket forhold som gir grunn til å iverksette nærmere undersøkelser av departementets meroffentlighetsvurdering.

Bjercke tar avgjørelsen til etterretning.

– Sivilombudsmannen har tatt en ny juridisk gjennomgang. Det er synd at jeg ikke får ut dokumentet, men jeg jobber videre med saken på andre måter, sier hun.

Får smekk

Selv om talemanuset ikke offentliggjøres, får Giskes departementet en smekk fra Sivilombudsmannen for lang saksbehandlingstid.

– At det har tatt omtrent to og en halv måned å oversende saksdokumentene i en sak er ikke akseptabelt og som tidligere nevnt er det viktig at ombudsmannens henvendelser gis prioritet, heter det i et brev ombudsmannen har sendt til NHD.

Ombudet tror årsaken til at de ikke har fått svar er at ingen har fanget opp brevene i departementet.

– Det er derfor på denne bakgrunn funnet grunn til å be departementet vurdere om det er nødvendig å iverksette tiltak for å hindre at lignende tilfeller vil inntre igjen.

Departementet blir også påminnet at avslag om innsyn skal hjemles i offentlighetsloven. Avslag skal også inneholde informasjon om hvilke klagemuligheter den som har søkt om innsyn har.

Powered by Labrador CMS