Daværende statsminister Jens Stoltenberg var blant gratulantene da ANB feiret 100 år for to år siden. Nå blir sjefredaktør og administrerende direktør Hallgeir Westrum en av de fire gjenværende i byrået. Foto: Bjørn Åge Mossin

Kutter i ANB

Vil være fire igjen etter kutt.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under et styremøte i Amedia-eide Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) torsdag, ble det vedtatt at sport og foto skal over til NTB, samt kutt i bemanningen.

Fem og et halvt årsverk følger med på lasset når NTB overtar sport og foto fra konkurrenten. Virksomhetsoverdragelsen ble varslet på tampen av fjoråret. Siden det har det blitt jobbet med detaljer. Nå gjennomføres transaksjonen.

Det er ikke noe salg, men en samlet avtale som blant annet innebærer at NTB overtar ANBs medarbeidere knyttet til foto og sport, og at NTB leverer diverse tjenester på disse områdene til Amedia. Jeg ønsker ikke å gå i detaljer om de ulike elementene i avtalen, men mener den samlet gir en god løsning for Amedia, sier styreleder Mari Velsand i ANB. Amedia eier også 39 prosent direkte i NTB.

I tillegg til overdragelsen er det vedtatt kutt i bemanningen fra de 10 årsverkene som blir igjen, til 4. Tre skal drive samfunnsavdelingen videre, mens en får deskfunksjon.

Styrelederen sier eieren nå velger å konsentrere ANBs virksomhet rundt samfunnsredaksjonen.

Det er viktig å ivareta den delen. De leverer stoff på politikk og arbeidsliv, og det er viktig innhold å beholde, sier Velsand.

– Det skal drives videre med det 100 år gamle samfunnsoppdraget som samfunnsavdelingen har hatt. Men det ser ut til å bli på sparebluss, sier klubbleder Bjørn Erik Dahl som reaksjon på torsdagens vedtak.

Tungt

Han forteller at de har funnet løsninger for to av de seks overtallige. Resten må ta stilling til om de skal søke sluttpakke eller ikke.

– Vi må finne en løsning for fire, frivillig eller ufrivillig. Det er en utrolig tung dag i ANB.

Til tross for at ANB blir marginalisert til fire redaksjonelle årsverk, avviser klubblederen at det har vært aktuelt å legge ned byrået.

– Det har aldri vært tema. Det 100 år gamle samfunnsoppdraget skal videreføres.

Han sier det nå er en tung stemning blant medlemmene.

– Nå må vi la dette synke inn. Vi er glad for å ha berget jobben til de 5,5 årsverkene som skal over til NTB. Men vi må få avklart situasjonen for de fire.

Nettaktivitetene som blant annet har blitt drevet gjennom siste.no overlates nå til regionale samarbeid mellom de enkelte mediehusene.

Med etablering av regionale nettdesker og økt samarbeid på tvers av mediehusene mener vi det er forsvarlig å bygge ned den funksjonen som ANB har hatt knyttet til en nasjonal nettdesk, sier Velsand.

De overtallige i ANB sier styrelederen hun ønsker å løse gjennom frivillighet så langt det lar seg gjøre.

Powered by Labrador CMS