Nord-Makedonia i 2020. Jonas Bendiksen har tuklet med absolutt alle bildene i boka «Book of Veles», som nå kan vinne den prestisjefulle konkurransen World Press Photo. Alle menneskene i boka er datagenerert.

Norsk fotograf kan vinne «verdens beste pressefoto» med falske bilder

– Vi bruker mer og mer tid på å sortere hva som er riktig informasjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Om 14 dager skal World Press Photo, en av verdens mest prestisjefylte konkurranser for fotojournalistikk, kåre den globale hovedvinneren av «verdens beste pressefoto».

Nå har de offentliggjort til sammen 24 vinnere fordelt i fire kategorier med bilder fra hele verden: Singles, stories, long-term project og open format. Her kan du se alle bildene.

Blant vinnerne, som kan gå videre til å ta den globale hovedprisen, finner vi norske Jonas Bendiksens «The book of Veles». Bildene i boken er tatt i Veles i Nord-Makedonia, som i 2016 ble kjent som et episenter for falske nyheter.

Seks måneder etter publiseringen avslørte Bendiksen selv at hele prosjektet var forfalsket, og at alle menneskene på bildene var datagenererte figurer nøye plassert inn i bildene, lyssatt og påkledd av fotografen selv.

– Det er veldig stas å bli nominert. Wold Press Foto har utstillinger og arrangementer på offentlige steder i hele verden. Det utvider materialets horisont, gjør at den når lengre og åpner opp for flere samtaler, gjerne utenfor fotobransjen, sier Bendiksen til Journalisten.

Fotografen mener prosjektet blir registrert som stadig mer relevant.

– Det handler om desinformasjon, syntetisk informasjon og datagenerert innhold, noe som aviser tar i bruk som virkemiddel i informasjonskrigen og i krigen mot informasjon. Jeg tenker på det som skjer i Ukraina, men også generelt i det politiske mediebildet verden rundt, sier Bendiksen.

– Vi bruker mer og mer tid på å sortere hva som er riktig informasjon, og dette prosjektet belyser dette.

I fjor gikk hovedprisen til danske Mads Nissen fra Politiken med et bilde fra Brasil.

Powered by Labrador CMS