– Vilkårlig krisetrening for norske journalister

– Mye tyder på at økonomi avgjør hvor godt norske journalister som tjenestegjør i urolige deler av verden er drillet i førstehjelp og annen krisehåndtering, sier Trond Idås i Norsk Journalistlag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Terrorangrepet i Kabul i går viser hvor avgjørende det er at journalister som jobber i faresonen er godt forberedt på krisesituasjoner, sier Trond Idås, faglig sekretær i Norsk Journalistlag (NJ) til Journalisten.

Idås har jobbet med sikkerhet rundt pressefolk i en årrekke og forteller at en stor organisasjon som TV 2 sender utenriksfolkene på spesialkurs i England med jevne mellomrom.

Økonomi avgjørende

– Men det er grunn til å tro at dette har mye med økonomi og ressurser å gjøre. Det er litt vilkårlig hva slags trening journalister får i dette, det varierer fra redaksjon til redaksjon hvordan dette prioriteres, understreker han.

– Harald Henden og de andre norske pressfolkene på åstedet hadde førstehjelpsutstyr tilgjengelig og bidro med førstehjelp. De gjorde en betydelig innsats. Det tok lang tid før amerikanske tropper kom til stede, sier Idås.

Litt av en debut for ABC Nyheter

– Det er klart at dette er et nytt område for oss, sier Herman Berg, redaktør i ABC Nyheter, til Journalisten, og forteller at det var den første reportasjeturen av denne arten hvor den drøyt ett år gamle nettavisen sendte egen reporter.

– Det var litt av en debut. Vi sitter igjen med blandede følelser: Det er et forferdelig utfall når journalister blir drept, samtidig er det godt å vite at rutinene våre sto testen, sier Berg, og utdyper:

– Vi hadde forberedt oss godt på turen, hadde kjøpt inn ekstra utstyr og har et apparat på plass når reporteren kommer tilbake. Han har tidligere jobbet i forsvaret og har lang fartstid som journalist. Dessuten reiste han, som flere andre norske pressefolk, sammen med UDs delegasjon som departementet hadde ansvar for å ivareta sikkerheten for.

– Hvordan synes du UD har ivaretatt denne sikkerheten nå i etterkant, gitt kritikken om at de hadde lagt ut vesentlig informasjon om opplegget på hjemmesiden sin?

– Det vil jeg ikke kommentere.

Legitimt mål bare ved å være i Afghanistan

– Nå skjedde dette i går på et av de sikreste stedene av alle i Afghanistan. Det viser at selv der kunne man ikke være trygg. Det er ingen grunn til å kritisere redaksjonene, men man er et mål bare ved å være til stede der. Det illustrerer bare hvor viktig det er gitt situasjonen i verden i dag at norske journalister er godt trent for å jobbe under farlige forhold, presiserer Idås.

Idås har søkt Studiepermisjons- og stipendordningene for ansatte i norske medier (STUP) om støtte til et kurs i krisehåndtering for norske journalister. Han sikter på å dekke både nasjonale kriser som bilulykker og naturkatastrofer og internasjonale forhold. Søknaden behandles av STUP denne uken.

Powered by Labrador CMS