Dommer Paul Engelmayer sier i en skriftlig kjennelse at det er tidlig i saksforløpet og at det ikke vil bli frigjort informasjon som ikke allerede er kjent.

Dommer krever at USA frigir informasjon om drapet på Jamal Khashoggi

Må erkjenne at de sitter på lydopptak.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De amerikanske etterretningstjenestene må erkjenne at de sitter på lydopptak som ble gjort da den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi ble drept.

Det har en føderal domstol avgjort. Stiftelsen Open Society Foundation gikk med henvisning til offentlighetsloven i USA til søksmål for å få innsyn i lydopptaket samt en CIA-rapport om drapet.

CIA og kontoret til USAs nasjonale etterretningssjef har tidligere avvist å gi innsyn, og ville heller ikke bekrefte at materialet finnes, med henvisning til rikets sikkerhet.

Dommer Paul Engelmayer har imidlertid beordret amerikanske myndigheter til beskrive materialet de holder tilbake og gi en juridisk begrunnelse for å ikke frigi det.

Open Society Foundation, som ble grunnlagt av mangemilliardæren George Soros, mener frigivelse av opptaket er nødvendig for at amerikansk offentlighet kan vurdere regjeringens reaksjon på drapet.

Dommer Engelmayer sier i en skriftlig kjennelse at det er tidlig i saksforløpet og at det ikke vil bli frigjort informasjon som ikke allerede er kjent. Han viste videre til at offentlige uttalelser fra blant andre president Donald Trump har gjort det klart at et slikt opptak finnes.

Den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi ble likvidert inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i oktober 2018.

Powered by Labrador CMS