Elendig klima for fakta
KOMMENTAR: «Vi går fra global oppvarming til global nedkjøling», hevder Dagbladet.no, hele tre dager etter at feilen er påpekt av NRK og sterke fagmiljøer. Er faktasjekken avblåst, John Arne Markussen?
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Hvordan skal nordmenn flest vite hvem de kan stole på i den offentlige debatten om klimaendringer når ikke engang norske journalister og redaktører klarer, eller ønsker, å få fram fakta?
Under et seminar på Litteraturhuset i Oslo om presseetikk og ytringsfrihet da pressegeneral Per Edgar Kokkvold pensjonerte seg 30. august, holdt politisk kommentator Kjetil B. Alstadheim et innlegg der han harselerte med sin egen stand. Han sa blant annet at Dagens Næringsliv i anledning valgkampen hadde innført det de kalte faktasjekk – en fryktelig slitsom arbeidsmetode. Dagbladet.no har åpenbart bestemt seg for å la være.
Men først en tur til Storbritannia. Mandag 9. september bringer to erkekonservative og ofte klimaskeptiske aviser – The Daily Mail og The Telegraph – nyheten om at verden ikke opplever global oppvarming lenger. Snarere tvert imot er vi nå vitne til global nedkjøling, skriver de, eller for å sitere førstnevnte direkte: «And now it’s global COOLING!» Beviset de bruker er målinger av sjøisen i Arktis som de hevder at i år er langt større enn på samme tid i fjor. Avisene underspiller det faktum at sjøisen i Arktis i fjor var på et historisk bunnivå og utbredelsen av sjøis i år er på nivå med de foregående årene.
Samme dag bestemmer Dagbladet.no seg for å dekke saken. De skriver: «Ifølge avisa Daily Mail har en ny studie ført til at FNs klimapanel har utsatt publiseringen av en ny klimarapport.» Videre referer de The Daily Telegraph: «- De endrede prognosene har ført til et krisemøte i ledelsen av FNs klimapanel (IPCC).» Til sist i saken konkluderer Dagbladet.no slik: «Klimapanelet slår for øvrig fast at global oppvarming med 95 prosent sikkerhet er menneskeskapt, mot tidligere 90 prosent sikkerhet.» Hvilken rapport referer de til her? Den som lanseres 27. september og som ikke er offentlig ennå eller nyhetssaker basert på lekkasjer av utkastet til rapporten som kommer 27. september?
Den uavhengige avisen The Guardian er raskt ute både med å oppklare fakta og gi stikk til konkurrentene. De påstår syrlig at når det kommer til klimasaker, er det eneste du kan stole på når det gjelder The Daily Mail, at avisen stort sett ikke forstår seg på vitenskap.
Her hjemme bestemmer NRKs nettredaksjon Viten seg for å oppklare det hele. De nøyer seg ikke med å referere artiklene i de tre nevnte britiske avisene, men ringer også tre veletablerte norske klimaforskere for faktasjekk. Én av dem, professor Eystein Jansen, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, sier at skal man studere klima, må man se på de langsiktige trendene. De viser at isutbredelsen i august/september i løpet av 30 år har gått tilbake med mer enn 50 prosent og istykkelsen med to tredjedeler.
Dette er helt i tråd med konklusjoner fra etablert klimavitenskap: Trender i klima må studeres over lengre tidsperioder og det må være varsomhet i konklusjoner basert på enkelthendelser både i tid og sted. Klimasystemet er komplisert og gir årlige variasjoner slik at det ikke vil være rekorder knyttet til global temperatur og sjøis hvert år, selv om trendene over lengre tidsskalaer er veldig klar.
Vi er også enige med Jansen når han understreker at det kan være lurt å forholde seg til forskningsresultater og tunge forskningsmiljøer når man skal diskutere klimaforandringer. Ikke så veldig vanskelig å tenke seg til, Markussen?
Vær varsom-plakaten, pressens egne regler for god presseskikk, er tydelig på at journalist og redaksjonsledelse skal være kritisk i valg av kilder, kontrollere at opplysninger som gis er korrekte og rette opp feilaktige opplysninger snarest mulig. Dagbladet.no gjorde noen korrigeringer – etter sterkt påtrykk – men hovedbudskapet står fremdeles.
Tilbake på Litteraturhuset 30. august advarer Per Edgar Kokkvold pressen mot å bli et postvesen, en ukritisk videreformidler.
– Det taper demokratiet på, sa han under avtakkingstalen sin.
– Dersom ikke mediene tar med seg etikken inn i den nye teknikken, hvem skal da gjøre det? spurte han.
Kanskje et aktuelt spørsmål for neste redaksjonsmøte i Dagbladet. no?
PS: Hele redaksjonen er hjertelig velkommen til lanseringen av FNs klimapanels rapporter om klima, som skjer slik de har vært planlagt i over ett år.